Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint 750 milliós kárt okozott egy olajjal kereskedő bűnszövetség

2020-04-28 10:59:00

Több mint 750 millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy olajjal kereskedő bűnszövetség, amely mintegy 4,5 millió liter olajat adott el feketén Magyarországon - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense kedden az MTI-vel.

    Barnáné Horváth Melinda közleménye szerint a két férfi irányította bűnszövetség a Lengyelországban vásárolt, Romániába szánt olajat jövedéki adó és áfafizetése nélkül adta el Magyarországon. Az üzletbe strómanok nevére íratott horvát, magyar és cseh cégeket is bevontak.
    A fuvarokat egy szlovák sofőr intézte, a szállítmányokat Inárcson, Aszódon, Kartalon vagy Székesfehérváron rakták le, majd innen adták tovább. Vevőik a bázisolajat dízelüzemanyaggal működő autókhoz,  kisteherautókhoz, mezőgazdasági gépekhez, szivattyúkhoz használták fel.
    Az igazságügyi szakértő szerint az olaj minősége nem felelt meg a magyar szabvány szerinti üzemanyagnak.
    A nyomozók és a pénzügyőrök az egyik orgazda furgonjában a nagy mennyiségű olaj mellett egy illegális, mobil üzemanyagtöltő-állomást is találtak tartályokkal, töltőpisztolyokkal, üzemanyag-számlálóval. A NAV munkatársai lefoglalták az elkövetőknél talált több mint huszonkétezer eurót, a teljes bázisolaj-szállítmányt, az átfejtéshez használt szivattyúkat, a kamiont, az orgazdák furgonjait, valamint további járműveket, ingatlanokat, bankszámlákat és bizonyítékokat.
    A NAV - amelynek munkáját a cseh, szlovák, horvát, román és lengyel hatóságok is támogatták - üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala, közokirat-hamisítás és orgazdaság miatt harminc ember (a banda irányítói, a sofőr, az értékesítésében közreműködők és vásárlók) ellen javasol vádemelést - olvasható a közleményben.