Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csökkent a közúti teherforgalom Európában

2020-04-22 17:15:00

A járványvédelmi korlátozó intézkedések következtében jelentősen csökkent a közúti fuvarozási forgalom Európában a Sixfold valós idejű közúti áruforgalmi nyomkövető és flottakezelő szolgáltató felmérése szerint.

    A Sixfold valós idejű fuvarkövető rendszerhez kapcsolt tehergépjárművek menetteljesítménye a krízisidőszakban hétről hétre folyamatosan csökkent. A legnagyobb mértékben, április első teljes hetében 29 százalékkal maradt el a krízis előtti heti átlagtól. Az elmúlt héten, április 13-19 között az elmaradás már 24 százalékra mérséklődött.
    A határátlépések időigénye a múlt héten 26 százalékkal haladta meg a járványügyi korlátozások előtti átlagot, az előtte való héten pedig 28 százalékkal. A legrosszabb helyzet a március 16-i héten alakult ki, amikor a lengyel határon a kamionok sora elérte a száz kilométert is és az átkelés akár napokba telhetett. Európai átlagban azon a héten a határátlépések időigénye 60 százalékkal haladta meg az átlagot.
    Miközben a határátlépések időigénye növekedett, a belföldi forgalomban átlagosan három százalékponttal megnövekedett az időre rendelt szállítmányok pontos bérkezésének a részaránya a lecsökkent közúti forgalomnak köszönhetően.
    A legnagyobb mértékben az autóipari ágazat teherforgalmi igénye csökkent Európában, április első hetében 50 százalékkal maradt el a krízis előtti átlagtól. A faipari alapanyagok forgalma 25 százalékkal, az építőipari alapanyagoké és termékeké pedig 20 százalékkal csökkent. A lakossági készletfelhalmozás miatt növekedett viszont a (fast-moving consumer goods, FMCG) fogyasztási cikkek forgalma.
    Az FMCG áruszállítás átmeneti megnövekedett kapacitásigénye miatt a rendelkezésre álló szabad teherautó kapacitás március folyamán kissé csökkent ugyan, de április első hetében már 2,8-szorosa, második hetében pedig 2,9- szerese volt a megszokott átlagnak.
    Az Európában bevezetett járványellenes intézkedések Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban vetették vissza a legnagyobb mértékben a közúti teherforgalmat. Éves összevetésben április első hetében a közúti teherforgalom Spanyolországban 50 százalékkal, Franciaországban 46 százalékkal, Olaszországban pedig 37 százalékkal csökkent április első hetében.
https://sixfold.com/news/covid-impact-on-logistics-share-of-idling-trucks-almost-triples