Tivadar napja van. | 2024.04.20

Kötelező lesz a maszkviselés Szászországban a közösségi közlekedésben és az üzletekben

2020-04-18 07:59:00

Kötelező a szájat és az orrot takaró maszk viselése Szászországban április 20-tól a közösségi közlekedésben és a kiskereskedelmi üzletekben a koronavírus-járvány miatt - döntött pénteken a németországi tartomány kormánya.

    Nem szükséges drága orvosi maszk, egy sál vagy kendő is megteszi - emelte ki Michael Kretschmer tartományi kormányfő a kabinet ülése után. Mint mondta, hosszan mérlegelték, hogy megmaradjanak-e az ajánlásnál, vagy tegyék kötelezővé a maszkviselést. Végül arra jutottak, hogy a kötelezettség a "megfelelő válasz" az április 20-val beálló új helyzetre, mert a járványlassító korlátozások lazítása "kiprovokálja" az emberek egymás közötti fizikai kapcsolatainak sűrűsödését, a maszk pedig gátolja a cseppfertőzéssel terjedő vírus továbbadását.
    Szászország az első német tartomány, ahol bevezetik a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedésben és a boltokban.
    A szövetségi kormány vezetői és a tartományi kormányfők szerdai tanácskozásán abban állapodtak meg, hogy egyelőre - az április 20-tól május 3-ig tartó időszakra - nem teszik kötelezővé, hanem "nyomatékosan javasolják" az arcot és az orrot takaró, házilagos vagy kisipari készítésű, nem orvosi, hanem úgynevezett közösségi (community) maszk viselését minden helyzetben, amelyben nem lehet állandóan betartani a társas távolságtartás szabályát, így a tömegközlekedésben és a 800 négyzetméternél kisebb üzletekben, amelyek ismét megnyithatnak.
    Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter üdvözölte a drezdai vezetés pénteki döntését. Mindig helyes maszkot viselni azokban a helyzetekben, amelyekben nem lehet kellő távolságot tartani egymástól, a szövetségi állami berendezkedéshez pedig hozzátartoznak az eltérések a közös megegyezésektől - nyilatkozott a miniszter a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint.
    Más tartományokban sem ültetik át a megállapodásban foglaltakat minden változtatás nélkül a helyi előírásokba, de az irány mindenütt ugyanaz; hétfőtől fokozatosan visszavonják a járvány miatt bevezetett korlátozásokat, a társas távolságtartás szabályát viszont egyelőre megtartják.
    Bajorországban például egyelőre csak a barkácsáruházak, a kertáruházak és a kertészetek nyithatnak meg, az egyéb - 800 négyzetméternél kisebb - üzletek pedig egy héttel később. Brandenburgban viszont a kiskereskedelem mellett a kulturális intézményrendszerre, a politikára és a vallásra is kiterjed a lazítások első köre, így a távolságtartást biztosítása mellett a jövő héten a múzeumok is megnyithatnak, a szabad ég alatt legfeljebb 20 fős demonstrációt lehet tartani, és ugyancsak 20 résztvevővel keresztelőket és gyászünnepségeket, temetéseket is lehet rendezni.
    A szövetségi kormány és a tartományok megállapodása szerint a lazítások hatását folyamatosan monitorozzák, és kéthetente értékelik a járványhelyzet alakulását, azaz felülvizsgálják a döntéseket és határoznak a további teendőkről. A következő tanácskozást április 30-án tartják.
    A Robert Koch (RKI) országos járványügyi intézet pénteken ismertetett számításai szerint a járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) 0,7-re süllyedt.
    Ez azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött átlagosan 0,7 embernek adja tovább a vírust, vagyis 10 fertőzött 7 embert fertőz meg.
    Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből.
    Amennyiben az R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.
    Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott szerdai tanácskozás után hangsúlyozta, hogy a korlátozásokat rendkívüli óvatossággal kell lazítani, mert igen törékeny a járványügyi helyzet. Ha az R0 1,3-ra emelkedik, akkor már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha az R0 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására - fejtette ki a kancellár.
    Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) péntekig 133 830 ember szervezetében mutatták ki, ami 2866 esettel több az egy nappal korábbinál.
    Azonban a gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, rekordmértékben, 4700-zal emelkedett, 81 800-ra.
    A vírus okozta betegségben (Covid-19) 3868 igazolt fertőzött halt meg, ez 299-cel haladja meg az egy nappal korábbit.