Andrea napja van. | 2024.04.18

Belgiumban átlépte az ötezret az áldozatok száma és a 35 ezret a fertőzötteké

2020-04-17 14:50:00

Belgiumban pénteken átlépte az ötezret a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben elhunytak száma - jelentette be Emmanuel André, a belga közegészségügyi szolgálat szóvivője pénteken.

    Az áldozatok több mint fele idősek otthonában élt.
    A vírus terjedése továbbra is töretlen, 1329 új esettel a fertőzések száma is átlépte a 35 ezret, így jelenleg 36 138 fertőzöttet tartanak számon a 11,5 millió lakosú országban.
    Nagyon fontos, hogy következetes döntéseket hozzanak a korlátozások enyhítésekről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden ma született döntés hatással lesz arra, hogyan alakul a vírus terjedése a következő két hétben - hangsúlyozta André.
    A válság kezdete óta több mint 140 000 tesztet végeztek el Belgiumban.
    Hollandiában a helyi sajtó hírei szerint lassul a fertőzés terjedése. Csütörtökről péntekre 898 új fertőzést rögzítettek a közegészségügyi szolgálat statisztikái, így a járványban megbetegedettek összlétszáma 29 214. Ez a szám a hét végén várhatóan átlépi a 30 ezret. Emellett a kórházi betegfelvételek száma is csökken: március 24-én például 559 embert szállítottak be fertőzés gyanújával, az elmúlt egy napban azonban csak 70-et.
    A közegészségügyi szolgálat igazgatója, Jaap Van Diesel a holland tévécsatornáknak adott sajtótájékoztatója során elmondta, hogy a korlátozó intézkedések kifejezetten hatásosnak bizonyultak, azonban a vírus még mindig könnyen fertőz.
    Hozzátette: a sebészeti szájmaszkok nem járultak hozzá a terjedés lelassulásához, a társadalmi távolságtartás azonban igen hatékony szerepet játszik ebben.
    A holland kormány a parlament nyomása ellenére sem akarja bevezetni a szájmaszkok általános köztéri viselését, azonban elismerték, hogy azok akár szerepet játszhatnak a korlátozások fokozatos enyhítésének bevezetésekor.
    "A maszk viselése nem helyettesíti a másfél méteres távolságtartást, bár néhány szakmában, ahol ez nem lehetséges, mint például a fodrászat, akár hasznos is lehet" - fogalmazott Mark Rutte holland miniszterelnök a közmédiának adott nyilatkozatában.
    A járványban 24 óra leforgása alatt 181-en haltak bele a járvány okozta betegségben, a felmérések 3315 halálos áldozatot tartanak számon a 17,5 milliós lélekszámú országban.
    Luxemburgban szerda óta 69 halálos áldozatot tartanak számon, azóta nincs változás. A fertőzöttek száma 71-gyel 3444-re emelkedett a félmillió lakosú nagyhercegségben.