Auguszta napja van. | 2024.03.29

Amerikai republikánus képviselők a WHO-elnök lemondásához kötnék a támogatás további folyósítását

2020-04-17 09:15:00

Amerikai republikánus képviselők Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke távozásához kötnék a szervezetnek nyújtott hozzájárulás további folyósítását - derült ki abból a levélből, amelyet 17 törvényhozó intézett csütörtökön Donald Trump amerikai elnökhöz.

    A törvényhozók valamennyien a képviselőház külügyi bizottságának tagjai. Mint levelükben írták: a WHO vezetője szerintük kudarcot vallott abban, hogy objektívan válaszoljon az AIDS-járvány óta legnagyobb egészségügyi világválságra.  
    A politikusok azt javasolták az amerikai elnöknek, hogy a 2020-as pénzügyi évben minden önkéntes amerikai hozzájárulás folyósítását kössék Gebrejeszusz távozásához. Mindazonáltal leszögezték azt is: "nagyra tartjuk azt a létfontosságú szerepet, amelyet a WHO a világban játszik, különösen a humanitárius szempontból rendkívül nehéz helyzetekben".     A képviselők leszögezték: támogatják Donald Trump kedden nyilvánosságra hozott döntését a WHO-nak nyújtott amerikai támogatás időleges felfüggesztéséről.
    A Fehér Ház közleménye szerint a G7-es országcsoport vezetői csütörtökön szintén az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének átvilágítását és reformját sürgették. A politikusok videokonferencián vitatták meg a gazdaság járvány utáni újraindításának körülményeit és a teendőket, valamint a WHO helyzetét.
    "A vezetők megállapították, hogy a G7-es országcsoport tagjai évente több mint egymilliárd dollárral járulnak hozzá a szervezet működéséhez, és megbeszélésük során jelentős teret szenteltek az átláthatóság hiányának a WHO-ban, és annak, hogy a szervezet rendszeresen rosszul kezeli a világjárványt" - szögezte le az amerikai elnöki hivatal közleménye.