Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kórházi kapacitáshiánytól tart a moszkvai polgármesteri hivatal

2020-04-14 11:46:00

Moszkvában a következő két-három héten kevésnek bizonyulhat a Covid-19-betegek kezelésére alkalmas kórházi ágyak száma, ezért tíz nap alatt újabb 24 egészségügyi intézményt készítenek fel koronavírus-fertőzöttek fogadására - közölte kedden az orosz főváros polgármesteri hivatalának egészségügyi osztálya.

    A bővítés eredményeként 21 ezer koronavírus-fertőzött kezelésére alkalmas ágy áll majd rendelkezésre Moszkvában. A felépülésnek induló, de negatív teszteredménnyel még nem rendelkező betegek - térítésmentes - gyógyítását otthon fogják folytatni, a hatósági karanténelőírások betartása mellett, orvosi távfelügyelettel.
    A fővárosban jelenleg több mint 6 ezren kapnak otthoni kezelést azzal a kikötéssel, hogy az állapotuk romlása esetén azonnal kórházba viszik őket.
    Oroszországban egy nap alatt 2774-gyel 21 102-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a kedden nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint. Ez 15,1 százalékos növekményt jelent A halálesetek száma 22-vel, 170-re nőtt, a gyógyulásoké pedig 224-gyel, 1694-re.
    Moszkvában 460 új fertőzésesről tud a statisztika, az esetszám kettővel meghaladta a 13 ezret. A fővárosban 95 halálesetet regisztráltak.
    A moszkvai polgármesteri hivatal közölte, hogy honlapjának túlterheltsége és az ellene intézett hackertámadások ellenére hétfőn a fővárosiaknak 2 millió digitális személyes kódot sikerült letölteniük. Szerdától kizárólag ilyen igazolvány birtokában lehet majd közlekedni a fővárosi járműforgalomban.
    Moszkvában a járványhelyzet miatt hétfő este elmaradt a Bécs náci német megszállás alóli felszabadítása 75. évfordulójának tiszteletére tervezett tűzijáték.
    Az orosz jegybanknak az RBK napilap által ismertetett adatai szerint az év első negyedében csaknem leálltak, 0,2 milliárd dollárra csökkentek a bankszektoron kívüli külföldi beruházások. Ez körülbelül ötvenede az egy évvel korábbinak. Ezzel szemben a Finmarket ügynökség úgy tudja, hogy 5 milliárd dollárra nőtt a külföldi orosz beruházások nagysága.
    Az orosz export 14 százalékkal, a nyersanyagexport pedig csaknem negyedével esett vissza. Ezt elemzők részint az olajár zuhanásával, részint pedig a világjárvánnyal hozták összefüggésbe.
    Kína kedden a koronavírus-fertőzés terjedésére hivatkozva lezárta az összes közúti átkelőhelyet az Oroszországgal közös határán. Az intézkedés nyomán hosszú kamionsorok alakultak ki.