Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Egyesült Államok nyugati államai közös gazdaságélénkítő tervet készítenek

2020-04-14 08:45:00

Az Egyesült Államok nyugati partvidékének tagállamai közös tervet készítenek a gazdaságélénkítésre - jelentette be hétfőn este kiadott közös közleményében Gavin Newsom, Kalifornia, Kate Brown, Oregon és Jay Inslee, Washington állam kormányzója.

    A három politikus a közleményben leszögezte, hogy az elkövetkező hetekben szorosan együttműködnek "annak biztosítására, hogy a vírus soha többé ne terjedhessen közösségeinkben ilyen mértékben". Hangsúlyozták, hogy az összehangolt erőfeszítések nem zárják ki az egyes tagállamok önálló, az állam sajátosságait figyelembe vevő lépéseit.
    "Lakosságunk egészsége mindennél fontosabb" - írták a közleményben, és kiemelték, hogy az egészségügyi szakemberek véleménye és nem politikai megfontolások alapján döntenek majd államaik gazdaságának újraindításáról és a társadalmi elkülönülés szigorú intézkedéseinek lazításáról.
    Gavin Newsom közölte: kedden előterjeszti a szigorítások fokozatos feloldására vonatkozó tervezetét.
    Hétfői sajtóértekezletén Andrew Cuomo, New York állam kormányzója azt jelentette be, hogy az északkeleti tagállamok - Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware és Pennsylvania - kormányzóival közösen készülnek a gazdaság újraindítására. Phil Murphy, a szomszédos New Jersey kormányzója ugyanakkor a sajtótájékoztatóba videón bekapcsolódva azt közölte, hogy államában még távolról sem tetőzött a járvány. Hasonlóképpen nyilatkozott Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója is.
    Donald Trump amerikai elnök a járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport hétfő esti sajtókonferenciáján úgy fogalmazott: a kormányzati munkacsoport csaknem befejezte az egész ország gazdasági újraindításának tervét, s hangsúlyozta, hogy ebben egyeztet és együttműködik majd a tagállamok kormányzóival, de a végső döntés az övé, illetve a szövetségi kormányzaté. Megerősítette azt is, hogy döntése meghozatalakor mindenképpen támaszkodik a járványügyi szakemberek tanácsaira.