Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jelentősek a fagykárok a gyümölcsültetvényekben

2020-04-09 17:05:00

Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel.

    Apáti Ferenc kiemelte, hogy az első hidegbetörés legfőképpen a kajszibarackban és őszibarackban okozott károkat, míg az április első napjaiban tapasztalt mínuszok már mindegyik gyümölcsfaj esetében jelentős virágkárokat eredményeztek. A legnagyobb mértékben a korai fajták sérültek.
    A virág- és rügykárok felmérése folyamatban van. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a kármérték nagyon változó nemcsak gyümölcsfajonként, hanem azon belül fajtánként, termesztőkörzetenként, emellett még olyan lokális tényezők is befolyásolják, mint a terepviszonyok vagy a talajadottságok - tette hozzá.
    Az alelnök ismertette, hogy a kajszibarackban a legnagyobb a virágokat és a gyümölcskezdeményeket ért károsodás mértéke, körzetenként eltérően 70-100 százalékos virágkárral számolnak. Jelentős virágkár sújtotta még az őszibarackot, továbbá 50 százalék feletti a virág- és rügykár a cseresznye és a körte esetében is. Nem kímélte a hideg a diót, a meggyet, a szilvát és az almát sem: ezeknél a fajoknál ugyan mérsékeltebb a károsodás, általában 20 és 50 százalék közé tehető, azonban egyes fajtáknál és termesztőkörzetekben a virágkár mértéke akár az 50 százalékot is meghaladhatja.
    Apáti Ferenc hangsúlyozta, hogy jelenleg csak virágkárokról lehet beszélni, az idei termés szempontjából döntő lesz még a következő hetek időjárása is, így a várható termés egyelőre nem előrejelezhető, legkorábban a virágzás után 4-6 héttel, május végére becsülhető meg.