Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics László: a gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb feladata a munkahelyek megőrzése

2020-04-09 16:50:00

A koronavírus-járvány miatt elindított gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb feladata a munkahelyek megőrzése - mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön az ITK Holding Zrt. debreceni üzemében, ahol két hét leállást követően újraindult az autóbuszok gyártása.

    Palkovics László hangsúlyozta: a járványügyi helyzetben a kormánynak két fontos cél mentén kell intézkedéseket hoznia. Egyrészt a vírus terjedését olyan szinten kell tartani, hogy a fertőzöttek száma az egészségügyi kapacitásokat ne haladja meg. Másrészt viszont arra is figyelni kell, hogy az ország gazdasága ne álljon le. Hozzátette: a héten meghirdetett, öt fő pontból álló akciótervben a következő években 9200 milliárd forint kerül a gazdaságba.
    A miniszter hangsúlyozta: a gazdaság élénkítésére szánt forrás nem lehet felelőtlen vállalás, fontos a stabilitás. Céljuk, hogy a költségvetési hiány ne érje el a 3 százalékot.
    Az akciótervben szereplő intézkedések közül kiemelte a csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak állami támogatását, és beszélt arról is, hogy azoknak a mérnököknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság high-tech gazdasággá váljon, jövedelmük egy részét biztosítja a kormány.
    A miniszter az ITK Holding Zrt.-t a magyar gazdaság olyan jó példájaként említette, amelynek üzleti modelljében nem csak világszínvonalú autóbuszok gyártása szerepel, hanem egy komplex közlekedési szolgáltatási ágazat kiépítésével a teljes értékláncot megjeleníti. "Ez a modell sikeres volt eddig, és sikeres lesz ezután is" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az ITK az első gyártó Magyarországon, amely a leállást követően újraindította a termelést.
    Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: az önkormányzatoknak és a kormányzatnak a válságkezelés minden területén össze kell fogni. Emlékeztetett: Debrecen az elmúlt években egyértelműen haszonélvezője volt a kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának. Több tízmilliárd forint támogatás érkezett a városba munkahelyteremtő beruházásokra. "Debrecen kötelessége, hogy támogassa a kormányt a gazdaság megerősítésében" - fogalmazott.
    Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az autóbusz-gyártást két hét leállás után kezdték meg újra. A termelés elindításával a cég hozzájárulhat a régió és Debrecen gazdasági stabilitásához. A leállás ideje alatt az üzem dolgozói fizetett szabadságon voltak, a gyár területét fertőtlenítették, és egy olyan logisztikai rendszert építettek ki, amellyel a beszállítóktól érkező részegységeket is fertőtleníteni tudják - ismertette.
    A debreceni gyárban Mercedes-Benz Reform 500 LE típusú autóbuszokat készítenek. A cég valamennyi idei megrendelését teljesíteni szeretné. Év végéig a gyár teljes kapacitását lekötötték rendelésállománnyal, biztosítani tudják a vállalat hosszú távú stabilitását - fűzte hozzá Kossa György.