Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy Márton: új eszközökkel kezeli a jegybank a piaci kilengéseket

2020-04-08 14:49:18

Az új eszköztárral a jegybank azonnali beavatkozási lehetőséget teremtett a gyorsan változó piaci körülmények között - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a jegybank szerdai telefonos háttérbeszélgetésén.

    Kiemelte: az MNB az új eszköztár-rendszerben a meglévő eszközöket rugalmasan, a kiszélesített kamatfolyóson belül fogja használni. Arra, hogy mindez okoz-e hitelességi deficitet, azt mondta: nincs hitelességi kérdés. A jegybank hitelességét egyetlen szempontból lehet mérlegelni, vagy eléri az inflációs célt, vagy nem - tette hozzá.
    " A piac gyorsan változik, egyik napról a másikra irányváltások következnek be, egy-egy hír jelentős volatilitást okoz, a pánikhangulatot kezelni kell" - fogalmazott Nagy Márton.
    Kifejtette: az eszközök konzisztenciáját erősíti, hogy a hétfői devizaswap tenderek likviditáskezelő szerepe jelentősen lecsökken, a jegybank a lejáró állományok megújítására törekszik. Az alapkamat változatlanul 0,9 százalékos szinten maradt, ahogy az egynapos jegybanki betéti kamat is mínusz 0,05 százalékon, ehhez tudják igazítani az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát, amelyet 1,85 százalékra emeltek - fejtette ki.
    Az egyhetes betéti eszköz kamata 0,9 százalékon maradt, az eszköz kamatát ezentúl minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza meg a jegybank. Ez lesz a legfontosabb eszköz, ha indokolt, ennek csütörtökön megváltozhat a kamata a tendert követően - közölte.
    "Ha szükséges és ha a piac indokolja, akkor felfelé azonnal el fognak térni ettől a 0,9 százaléktól" - fogalmazott. Ezért nem csak a monetáris tanács kamatdöntéseit kell figyelni, hanem az egyhetes betéti kamat döntéseit is. Megteremtették a lehetőségét annak, hogy a kamatokkal, ha kell, felfelé elinduljanak.
    Árfolyamcél továbbra sincsen - húzta alá. A volatilitást és a likviditási folyamatokat kezeli az MNB, ami kihat a teljes piacra. Megjegyezte, hogy a cseh kamatfolyosó szélesebb mint, a magyar. Nem lehet azt mondani, hogy a magyar kamatfolyosó hatalmas ugrásokra ad lehetőséget - fűzte hozzá. "Lehet, hogy idáig a folyamatok túlságosan előreláthatóak voltak" - mondta Nagy Márton.
    Kérdésre közölte: a 3 hónapos BUBOR "lehorgonyozhat" a 0,9 százalékos szint környékére év végéig, az a cél, hogy ez így maradjon. Ezt a külső környezet befolyásolja elsősorban.
    Hozzátette: a növekedési kötvényprogram (nkp) kedden módosított terméktájékoztatója életbe lépett, szerdától 20-ról 50 milliárd forintra emelkedett a jegybank egy vállalatcsoporttal szembeni maximális kitettsége. Az új növekedési hitelprogram (nhp) feltételei április 20-tól lépnek életbe, akkortól lehet a növekedési hitelprogram hajrá elnevezésű konstrukcióban hiteleket folyósítani.
    Közölte: a jegybank állampapír-vásárlási programot indít a másodlagos piacon, valamint a bankrendszer hosszú távú forrásellátottságának növelése érdekében újraindítja jelzáloglevél-vásárlási programját. Ezek részletszabályairól, időzítéséről a monetáris tanács április 21-i ülésén döntenek majd - sorolta.