Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csehországban lassult a fertőzések számának növekedése

2020-04-07 11:24:00

Hétfőn újabb 235 koronavírusos fertőzést mutattak ki Csehországban, ezzel az összes fertőzött száma 4822-re emelkedett - olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján kedden reggel közzétett statisztikából.

    Ez a növekmény azonban alacsonyabb, mint a múlt heti napi növekedési átlag, amely 253 volt - állapította meg a tárca. A legmagasabb növekedést - 332-t - pénteken, a legalacsonyabbat - 115-öt - pedig vasárnap mutatták ki.
    A Covid-19 betegségben eddig 80-an haltak meg, míg a kigyógyultak száma 127-re emelkedett. A halálesetek száma hétfőn nyolccal, a gyógyultaké pedig 31-gyel emelkedett.
    Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma kedden reggel már meghaladta a 91 ezret. Az utóbbi időben a napi tesztek száma 5-6 ezerre emelkedett.
    Az egészségügyi tárca hétfőn a szükségállapot teljes tartamára meghosszabbította az üzletek bezárását elrendelő márciusi döntését. A kormány hétfői ülésén tudomásul vette a tárca döntését, illetve azokat a módosításokat is, amelyek alapján újabb boltok és szolgáltatások nyithatnak ki.
    A harmincnapos szükségállapot április 11-én jár le, meghosszabbításáról kedden tárgyal a cseh képviselőház. A kormány a múlt héten a szükségállapot harmincnapos meghosszabbítását kérte a testülettől, de az ellenzéki pártok azt csak április végéig akarják meghosszabbítani. Ugyanakkor követelik, hogy a kormány részletesen indokolja meg a szükségállapot bevezetését.
    A képviselőházi frakciók kedd reggeli nyilatkozatai alapján éles politikai vita és kompromisszumos megoldás várható.