Auguszta napja van. | 2024.03.29

Izraelben kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén

2020-04-07 11:12:00

Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére - jelentette a helyi média.

    Hatalmas sorok álltak kedden az élelmiszerboltok előtt az egész országban, mert az emberek a tovább szigorított kijárási korlátozások előtt megpróbálják beszerezni az ünnepi asztalhoz és a következő napokhoz szükséges termékeket.
    Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében bejelentette, hogy kedd délután négytől tilos lesz elhagyni a településeket egészen szombat estig, és szerda délutántól csütörtök reggelig teljes kijárási tilalmat rendelnek el a pészah első napján tartott széder este miatt, amikor az emberek otthonaikat sem hagyhatják el.
    A kormány kedden szavaz a rendkívüli szigorításokról. A járvány fékezése érdekében tiltják meg idén a pészah ünnepén általában szokásos családi, nagycsaládi összejöveteleket, s ezért rendelték el, hogy mindenki csak legszűkebb családjával ünnepelhessen.
    Az ünnepek alatt folyamatosan dolgoznak az egészségügyiek és a biztonságiak, valamint a koronavírusteszteket kiértékelő laboratóriumok is a katonai rádió híradása szerint.
    Izrael nem tudott újabb lélegeztetőgépeket vásárolni, lemondták az amerikai, a német és a kínai rendeléseket is, és jelenleg a gépek  hazai előállításán dolgoznak a a kormány képviselői. Az újak nélkül háromezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre.
    Izraelben eddig hatvanan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és meghaladta a kilencezret az ismert fertőzöttek száma, akik közül száztizenhárman vannak lélegeztetőgépen.