Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gazdaságmentő intézkedések és egészségügyi segítség a Nyugat-Balkánon

2020-04-04 09:59:00

Az új típusú koronavírus-járvány legyőzése mellett már gazdaságmentő intézkedéseken gondolkodnak a nyugat-balkáni országok vezetői.

    A koszovói gazdaság várhatóan 2-4 százalékkal visszaesik az idén az új típusú koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt - közölte a koszovói központi bank. A korábbi években átlagosan 3,6 százalékos volt az éves növekedés a nyugat-balkáni államban. A távozó kormány 170 millió eurós segítséget ígért a gazdasági szereplőknek a kihívásokkal való megküzdésre, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, pontosan honnan is akarja ezt az összeget előteremteni az állam. Koszovóban szombatig 135 fertőzöttet regisztráltak, kilenccel többet, mint egy nappal korábban.
    Bosznia-Hercegovina is igyekszik gazdasági mentőcsomagot összeállítani főként a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára. Bosznia többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban több mint tízezren váltak munkanélkülivé az elmúlt egy hónapban. A kormány a 2020-as költségvetésből igyekszik segíteni azokat, akiket már elbocsátottak, illetve a minimálbérből élőket. A szerbek lakta országrészben, a boszniai Szerb Köztársaságban csak áprilisban hetvenezer új munkanélkülire számítanak, őket is segítené az állam. Mivel az ország nagyban függ az Olaszországba és Németországba irányuló exporttól, így várhatóan a külkereskedelem is nagy hiánnyal számolhat. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 532-ről 574-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.
    Montenegró 2 millió euró értékben mintegy 17 tonna egészségügyi felszerelést vásárolt, amely péntek késő este ért Podgoricába. A montenegrói egészségügyi dolgozók korábban kérvénnyel fordultak a kormányhoz, és közölték, nincsen védőfelszerelésük, maszkjuk, kesztyűjük és elegendő tesztjük a koronavírus-gyanús betegek vizsgálatára. Montenegróban szombatra 144-ről 174-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.
    Szerbia Kínától, az Európai Uniótól és Oroszországtól kapott segítséget a Covid-19 betegség legyőzéséhez. A nyugat-balkáni országban egyre több vásár- és sportcsarnokot alakítanak ideiglenes kórházzá, ahol az enyhe tünetekkel rendelkező betegeket kezelnék. Szerbiában péntekig 1476 fertőzöttet regisztráltak, és 39-en haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az új adatokat mindennap 15 órakor közlik.
    A nyugat-balkáni országok vezetése kijárási tilalmat vezetett be mindenhol. Észak-Macedóniában például a hétvégén 16 és 5 óra között tilos az utcára lépni. A szkopjei adatok szerint az országban egy nap alatt 384-ről 430-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.