Gedeon napja van. | 2024.03.28

Alföldi zebrával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark

2020-04-03 15:50:00

Alföldi zebra (Equus quagga) született a Nyíregyházi Állatparkban, a "pizsamás lovacskát" már láthatja a közönség a park Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében.

    A kis csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után jött a világra, születése után egy-két órával már lábra állt. Étrendjében hat-kilenc hónapos koráig még fontos szerepet kap az anyatej, de hamarosan a szálas takarmányt is megkóstolja majd - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője pénteken az MTI-vel.
    Az eleven csikó hamarosan csatlakozik az afrikai szavannát idéző kifutóban élő zebracsapathoz, de amíg felerősödik, szüleivel és testvérével külön kifutóban növekszik.
    A jelenleg egy "játék lovacskához" hasonlító utódnak az apró testhez képest aránytalanul hosszú végtagjai vannak, fejlődése során azonban fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A kicsi szőrzete is eltér az ivarérett egyedekétől, a csikószőr az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll és csíkjai is világosabbak - ismertette a szakember.
    Természetes élőhelyükön, Afrikában kedvelik a nyílt füves, vagy ritkás-ligetes szavannákat. Bár napjainkban még nem tartozik a veszélyeztetett állatok közé, az élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat hosszú távon veszélyeztetheti a faj fennmaradását.