Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2020-03-28 14:18:35

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Földközi-tenger térsége fölött egy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, így arrafelé általában sok a felhő, több helyen fordul elő eső, záporeső, de emellett helyenként zivatar is kialakul. Észak-Skandinávia térségében található egy másik alacsonynyomású rendszer, melynek hidegfrontja hosszan elnyúlik Észak-Európa felett és fokozatosan a kontinens belseje felé hatol. A két ciklon között, a kontinens középső részén azonban egy nagykiterjedésű anticiklon húzódik, melynek hatására arrafelé napos, nyugodt idő a jellemző. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig magassági hidegörvény, majd teknő alakítja, amely kedvező feltételeket teremt záporok, sőt akár néhol zivatar kialakulásához is.
    
    Várható időjárás vasárnap estig
    -------------------------------    
    A több órás napsütés mellett vasárnap is gomolyfelhők képződnek, és szombat este még elsősorban az Északi-középhegység területén, a főváros körül és az Észak-Alföldön, vasárnap pedig a Dunától keletre és a Dél-Dunántúlon másutt is elszórtan zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Hajnalig általában mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap azonban a Szécsény-Szeged vonaltól nyugatra megélénkül, sőt a Dunántúl nyugati és északi részein meg is erősödik az északnyugati szél, emellett pedig zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. Hajnalra főként Nógrád megyében és környékén ködfoltok képződhetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul, de elsősorban az északi völgyekben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 14 és 19 fok között valószínű.