Gedeon napja van. | 2024.03.28

Törökországban meredeken nőtt az igazolt fertőzöttek száma

2020-03-28 08:47:00

Meredeken nőtt az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Törökországban pénteken. Recep Tayyip Erdogan török elnök a késő esti órákban egyebek mellett bejelentette, hogy országa felfüggesztett minden külföldi légijáratot.

    Ankarai sajtótájékoztatóján Fahrettin Koca egészségügy-miniszter azt közölte, hogy egy nap alatt 3629-ről 5698-ra nőtt a bizonyítottan fertőzöttek, 75-ről 92-re pedig a halottak száma.
    Törökországban az utóbbi három napban - részben az elvégzett koronavírus-tesztek számának növelésével - ugrásszerűen emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, amely csütörtökön 3629, szerdán 2433, kedden pedig még 1872 volt.
    A hatóságok az elmúlt hetekben összesen csaknem 48 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, ebből csak az utóbbi két napban közel 15 ezret.
    A török vezetés már jelentősen leszűkítette a közösségi életet, bezártak egyebek mellett az iskolák, a színházak, a mozik, a koncerttermek, a bárok, a kávézók, a vidámparkok és az uszodák. Ezen túlmenően megtiltották a mecsetekben a tömeges imádkozásokat, csaknem 70 országgal leállították a légiközlekedést, valamint felfüggesztették a labdarúgó-bajnokságot.
    Vasárnappal részleges kijárási tilalom is életbe lépett a 65 év feletti és krónikus betegségtől szenvedő állampolgárok számára.
    Erdogan pénteki beszédében arra kérte az ország 83 milliós lakosságát, hogy vonuljon önkéntesen karanténba, és csak bevásárolni menjen el otthonról, lehetőleg kerülve a tömegközlekedést, valamint mindenhol tartva az emberek között az előírt távolságot.
    A török elnök arra hívta fel az állampolgárok figyelmét, hogyha nem akarnak szigorúbb intézkedéseket, teljesíteniük kell ezeket a szabályokat. Erdogan többek között arról is beszélt, hogy a kormányzat a városok közti utazásokat az adott tartomány kormányzójának engedélyéhez kötötték. Közölte továbbá, hogy a tömegközlekedésben az utasok kizárólag egymás mögött ülhetnek, illetve, hogy a kormányzók vezetésével mind a 81 tartományban "pandémiatanácsokat" állítanak fel, amelyek egyrészt a meghozott intézkedések végrehajtását felügyelik, másfelől szükség esetén kiegészítő rendelkezésekről is döntenek.
    Mint mondta: ezek az intézkedések időtartama attól függ, az állampolgárok mennyire tartják be őket.
    Mindemelett az északkelet-törökországi Rize tartomány egészségügyi igazgatósága pénteken azt közölte, hogy a fertőzés lehetséges terjedésének megelőzése érdekében karantén alá vették Kendirli községet és négy környező falvat: Yeni Selimiyét, Bestepét, Esentepét és Maltepét. A hatóságok az érintett településeken ellenőrzik a kifelé és a befelé irányuló forgalmat, valamint orvosi vizsgálatnak vetik alá mindazokat, akik jellemző tüneteket mutatnak. A lakosok csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.
    Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtökön jelezte, hogy a "teljes társadalmi elszigetelés" lehetősége is napirendben van, amennyiben a jelenlegi intézkedésekkel nem tudják megfékezni a járványt.