Gedeon napja van. | 2024.03.28

Franciaországban egy nap alatt 299-cel csaknem 2 ezerre emelkedett a halottak száma

2020-03-27 21:19:56

Franciaországban 24 óra alatt 299-cel 1995-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma - közölte péntek este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója.

    A növekedés valamivel alacsonyabb, mint az előző 24 órában.
    A 32 964 regisztrált beteg közül 15 732-an vannak kórházban, közülük 3787-en intenzív osztályokon, ez 412-vel több, mint csütörtök este. A Covid-19 fertőzöttek ellátásban 632 egészségügyi intézmény vesz részt országszerte.
    A súlyos betegek egyharmada 60 év alatti, 42-en 30 évnél fiatalabbak.
    Március 1. óta a felgyógyultak száma is növekszik napról napra, csaknem 5700-an hagyhatták el a kórházakat.
    A járványügyi igazgató emlékezetett arra, hogy miután egyes régiók, Elzász és a Párizs körüli Ile-de-France kórházai túlterheltek, folyamatosan szervezik a súlyos, de stabil állapotban lévő betegek áthelyezését kevésbé leterhelt régiókba. A hétvégén a kelet-franciaországi Nancy, Metz és Mulhouse kórházaiból egészségügyi szuperexpresszel csaknem negyven beteget szállítanak a délnyugat-franciaországi régiókba, valamint Németországba.  Párizsi intézményekből pedig a Loire-menti kórházakba szállítanak át betegeket.  
    Edouard Philippe francia miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy a kormányzat legalább április 15-ig meghosszabbítja a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget. Hozzátette, hogy amennyiben az egészségügyi helyzet megkívánja, további hosszabbítás is lehetséges. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint legalább április végéig szükség lesz a lakosság mozgásának korlátozására.
    A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány "nagyon szélsőséges hulláma várható" Franciaországban, és "a helyzet nehéz lesz a következő napokban".
    "Tartós krízisre készülünk, egy olyan egészségügyi helyzetben, amely nem fog hamar javulni. Muszáj kitartani" - fogalmazott a kormányfő.