Gedeon napja van. | 2024.03.28

Százharminc mázsa pontyot telepítettek a Dunába

2020-03-27 08:59:00

A neszmélyi, szőnyi és táti Duna-ágba 130 mázsa, két- és háromnyaras pontyot telepített a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) - közölte a szervezet elnöke az MTI-vel.

    Zoltai Dániel elmondta, a telepítést a járványhelyzet ellenére végrehajtották, mert a teleltetőkben lévő, legyengült immunrendszerű halakat ki kellett helyezni új életterükbe.
    Az elnök kiemelte, hogy a szövetség 58 tagegyesületének többsége határozatlan időre megszüntette a napijegyek és a horgászengedélyek értékesítését, és arra kéri tagjait, hogy lehetőleg ne keressék fel a vízpartokat.
    A telepített halak a Somogy megyei Patosfáról érkeztek, a nyolcvan mázsát kitevő háromnyaras pontyok átlagos súlya eléri a 2,2 kilogrammot. A telepítésre azért van szükség, mert a természetes szaporulat nem fedezi a horgászok igényeit.
    A Duna-ágakba kijuttatott halak általában hosszabb ideig a telepítés helyén maradnak. Ősszel a szövetség a mostanihoz hasonló nagyságrendű telepítést tervez - ismertette Zoltai Dániel.
    A KEMHESZ 58 tagegyesület közös szervezete, összesen mintegy 19 ezer aktív taggal, közülük 3200 ifjúsági és gyermekhorgásszal.  A szövetség rendezvényeket szervez, halgazdálkodási feladatokat lát el, valamint halőri tevékenységet végez a Duna megyei szakaszán.
    A KEMHESZ hétfőtől távoktató anyagot helyez el közösségi oldalán, mivel jelenleg szünetelnek a tanfolyamok.