Gedeon napja van. | 2024.03.28

Századvég: félre kell tenni a pártpolitikai vitákat!

2020-03-23 16:59:00

A Századvég Alapítvány arra kéri a felelős politikai szereplőket, hogy tekintettel a koronavírus-járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatokra tegyék félre a pártpolitikai vitákat és támogassák az Országgyűlésben a kormány javaslatát a vészhelyzet meghosszabbítására.

    A Századvég az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásában azt írta: a kormány javaslatának elfogadásához az ellenzék támogatása is szükséges. Az ellenzéki pártoktól és "az őket támogató ngo-któk" a Századvég azt kérte, hogy a világjárvány idején tegyék félre a kampányszemléletet és ne tekintsenek úgy a vészhelyzetre, mintha az álprobléma, "fideszes trükk" lenne.
    Az elmúlt hónapokban egy mintegy száz éve nem tapasztalt drámai szituációval, a koronavírus-járvánnyal kell a magyar embereknek szembenézniük - hangsúlyozta az állásfoglalás.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a migrációs és a járványügyi válsághelyzet egyaránt  "ideiglenes, határozott és speciális rendelkezéseket igényel" a végrehajtó hatalomtól.
    A Századvég szerint a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy "az immár ideológiailag egységes" balliberális ellenzéki pártok változatlanul a legalapvetőbb együttműködésre sem hajlandóak.
    Ahogy 2015-ös migrációs hullám idején, most is hiányozhat a támogatás a házszabálytól való eltéréshez a nem kormánypárti képviselők részéről - írták, felidézve, hogy akkor a négyötöd hiányában nem tudtak rögtön határozni például a déli tranzitzónáról.
    A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményére hivatkozva hangsúlyozta, hogy a magyar társadalom a koronavírus-járvánnyal összefüggésben egységet vár a meghatározó politikai erőktől. "Még a baloldali választók túlnyomó többsége is nemzeti egységet vár el a járvány-veszélyhelyzetben pártpolitikai acsarkodások helyett" - olvasható az állásfoglalásban.