Andrea napja van. | 2024.04.18

Uniós szóvivő: a tagállamok rendkívüli intézkedéseinek ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük

2020-03-23 16:35:00

A  koronavírus-járvány okozta válsággal összefüggő, rendkívüli tagállami  intézkedéseknek  ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület online sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva hétfőn.

    A szóvivő a magyar parlamentben pénteken benyújtott T/9790 számú, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslattal összefüggésben azt közölte, az uniós bizottság szorosan nyomon követi és támogatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében kifejtett tagállami tevékenységeket.
    Aláhúzta, a tagállamok vészhelyzeti intézkedésinek minden nemzetközi és európai kötelezettséggel összehangban figyelemmel kell lenniük az emberi jogokra és a sajtó szabadságára. Kiemelte: az Európai Bizottság álláspontja ismert: a demokrácia nem működhet a média szabadsága nélkül. A válság idején fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók megfelelően végezhessék munkájukat a hamis hírek elkerülése és annak érdekében, hogy minden európai hozzájusson az alapvető információkhoz - tette hozzá a szóvivő.
    A magyar kormány tájékoztatása szerint a törvényjavaslat célja a kihirdetett veszélyhelyzet szerinti, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó járvány megelőzése, következményeinek elhárítása, illetve a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány