Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: hosszú távú védekezésre kell berendezkedni

2020-03-23 14:59:00

Az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatban minden uniós tagállam azonos kihívásokkal néz szembe, és hosszú távú védekezésre kell berendezkedni - jelentette ki hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután első alkalommal videokonferencia formájában tartották meg az uniós külügyminiszterek tanácskozását.

    A miniszter elmondta, hogy teljesen legitimek azok az intézkedések, amelyekkel az uniós tagállamok az államhatáron korlátozzák a belépést, de egyetértés van abban, hogy az áruforgalmat fenn kell tartani, mert az garantálja az ellátás biztonságát. Megjegyezte, hogy az egyetértés dacára több határon torlódás tapasztalható a kamionforgalomban.
    A miniszter arra is kitért, hogy uniós koordinációra "hiába számítottunk" a külföldön rekedt magyar állampolgárok hazahozatalában, ezt tagállami intézkedések vagy kétoldalú megállapodások alapján sikerült eddig végrehajtani. Tudatta a miniszter azt is, hogy eddig 726, külföldön rekedt magyar állampolgár tudott hazatérni.