Tivadar napja van. | 2024.04.20

Putyin: a cár parancsokat osztogat, az elnök minden nap dolgozik

2020-03-19 18:30:00

Elutasította Vlagyimir Putyin elnök, hogy az egykori orosz cárhoz hasonlítsák abban az interjúban, amelyet a TASZSZ hírügynökségnek adott hatalomra kerülése 20. évfordulója alkalmából.

    "Ez nem felel meg a valóságnak. Hiszen én minden nap dolgozom, én nem uralkodom" - válaszolt Putyin az interjú csütörtökön közölt részében arra a kérdésre, miként viszonyul ahhoz, hogy egyesek cárként emlegetik őt.
    Az orosz vezető megfogalmazása szerint a cár az, aki legfelül ül, parancsokat osztogat, eközben ő maga csak "a sapkáját próbálgatja, és a tükörben nézeget magát". Saját bevallása szerint Putyin el sem tudta képzelni, hogy a kormányzása ilyen sokáig eltarthat.
    "Egyáltalán nem gondoltam, hogy itt találom magam. Meg sem fordult, és meg sem fordulhatott a fejemben" - mondta a hivatalban lévő elnök az interjúban, amelyet még azt megelőzően rögzítettek képben-hangban, hogy Valentyina Tyereskova kormánypárti képviselő javaslatára az orosz alkotmány módosítása során "lenullázták" a 67 éves Putyin eddigi elnöki ciklusait, meghaladva azt a alaptövénybeli korlátozást, amely kizárná, hogy a 2024-ben esedékes elnökválasztáson újra jelöltethesse magát.      
    Putyin azt állította, 2008-ban - amikor két elnöki ciklust követően a kormányfői posztot vette át - még nem tudta, hogy négy év múlva vissza fog ülni az elnöki székbe, de nem zárta ki ennek lehetőségét.
    Azzal kapcsolatban, hogy milyen státusba kerül majd 2024 után, amikor lejár jelenlegi, negyedik elnöki mandátuma, azt mondta, hogy ez "az orosz állampolgárok túlnyomó többségének hangulatától" függ, hozzátéve, hogy ez "bizalmi kérdés".  
    "Nem tudom, meglátjuk. Négy év áll még előttünk, erre most nincs válaszom" - hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy milyen funkcióba lép majd az elnöksége után.
    Egyetértett azzal a felvetéssel, hogy az oroszországi elitcsoportok idegesek lehetnek a hatalom kérdése körüli bizonytalanság miatt. Eszmefuttatása szerint ugyanakkor "a hatalom elsődleges forrása a nép". Mint mondta, az egyszerű emberekben bízik meg leginkább, akik kimondják, amit gondolnak.  
    Putyin azt mondta, hogy munkájához információforrásul a közvélemény-kutatások adatai, valamint a szakszolgálati és a médiajelentések szolgálnak.