Auguszta napja van. | 2024.03.29

Járványügyi óvintézkedések közepette szavaznak az új román kormány beiktatásáról

2020-03-14 13:15:00

A koronavírus romániai gyors terjedése miatt rendkívüli óvintézkedések közepette kezdődött meg szombaton a parlamentben Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt régi-új kormányának beiktatása.

    A februárban megbuktatott, azóta ügyvivői hatáskörrel működő Orban-kormány miniszterei is házi karanténba kerültek, miután a tavaly november óta kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik szenátoránál kimutatták a fertőzést. A törvényhozó az elmúlt napokban részt vett a párt vezető testületeinek a kormányválsággal kapcsolatos egyeztetésein.
    Ludovic Orban nem változtatott a kabinet névsorán, de az ügyvivő tárcavezetők - miniszterjelölti minőségükben - alkalmasságát szombaton ismét véleményeznie kellett a parlamenti szakbizottságoknak.


    A világ második legnagyobb alapterületű közintézményének számító román parlament épületében elkülönített, előzőleg fertőtlenített folyósokat jelöltek ki az egészségügyi maszkkal érkező honatyák számára, akiket orvosok vártak, hogy egyúttal mintát vegyenek tőlük a koronavírus-teszthez. A házi karanténban lévő miniszterjelölteket videokonferencia formájában hallgatták meg a törvényhozók.
    A bizalmi szavazást megelőző plenáris vita ezúttal elmaradt, a kétkamarás parlament 465 képviselője és szenátora ugyanis nem ült össze egy terembe, hanem a frakciók szerint különböző időpontokra beosztva, egyesével mehetnek be egy kisebb szavazóterembe, ahol fertőtlenített "szavazógolyókkal" voksolnak.
    A koronavírus-válság miatt most már valamennyi párt egyetért abban, hogy véget kell vetni a politikai csatározásnak és a szükséges intézkedések meghozatalára képes, teljes jogú kormányra van szüksége az országnak.
    A jobbközép kormány beiktatása nem lehetséges a parlament baloldali többségének támogatása nélkül. A törvényhozók egy része - és éppen a PNL képviselői és szenátorai - a házi karantén szabályai miatt ugyanis nem vehet részt a szavazáson. Az ügyvivő miniszterelnök és a kormánytagok tesztje ugyan negatív lett, de ez nem azt jelenti, hogy elhagyhatják a karantént.
    A szombat délelőtt kezdődő szavazás több órán át tarthat: ezután derülhet ki, hogy beiktatja-e hivatalába távolétében Ludovic Orban régi-új kormányát a román parlament.