Gedeon napja van. | 2024.03.28

Székely szabadság napja - Szimpátiarendezvényt tartottak Budapesten

2020-03-11 09:56:00

Az erdélyi székely szabadság napjának szimpátiarendezvényét tartották meg kedden Budapesten, a Hősök terén a Székelyföldért Társaság szervezésében.

    Az eseményen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, hogy újabb lendületet akarnak adni a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésnek, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indított el. Fogytán az idő az egymillió aláírás összegyűjtéséhez - hangoztatta.
    Ünnepelni jöttek, mert egy éve az SZNT "legyőzte" az Európai Bizottságot a jog eszközével - mondta, arra utalva, hogy hatévi pereskedés után sikerült elindítani a kezdeményezést.
    Németh Zsolt kijelentette, az aláírásgyűjtés arról szól, hogy az Európai Unió (EU) "ne olvassza be" a nemzeti régiókat, ne számolja fel a kulturális sokszínűséget.
    Ne járuljon hozzá anyagilag ahhoz, hogy a régiók elveszítsék a sajátosságaikat - mondta Németh Zsolt, aki magyar régiónak nevezte egyebek mellett a Székelyföldet, a Csallóközt és a Vajdaságot.
    Az SZNT jelentősége felbecsülhetetlen - fogalmazott.
    A fideszes képviselő arról is beszélt, hogy a kezdeményezés támogatásában konszenzus van, ami említésre méltó a magyar politikában.
    Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szomorúnak nevezte, hogy Marosvásárhelyen nem lehetett megtartani a székely szabadság napját.
    Ez ugyanakkor emeli a budapesti esemény jelentőségét - vélekedett.
    Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes politikusok a magyarok elleni uszítással akarnak érvényesülni. Az ilyen ügyekben "nem annyira érzékeny az európai politikai elit" - jegyezte meg Keresztes László Lóránt.
    Bár az aláírásgyűjtés nem áll jól, "meg tudjuk csinálni", hogy összejöjjön az egymillió szignó - jelentette ki az LMP-s képviselő.
    Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja azt hangoztatta, hogy Székelyföld autonómiája sem Románia területi egységét, sem állami szuverenitását nem sérti, és nincs ellentétben a román alkotmánnyal sem.
    A területi autonómia azt jelenti, hogy Székelyföld őshonos lakossága az ott élők érdekében átveszi a központi államtól a helyi közügyekről szóló döntések meghozatalának jogát, a felelősséggel együtt - tette hozzá.
    Úgy fogalmazott, hogy a román fél száz éve szabotálja az érdemi párbeszédet az autonómiáról.
    Románia évtizedek óta szándékosan kevesebb fejlesztési forrást juttat a magyarok lakta térségeknek - jegyezte meg.
    Az idei székely szabadság napjának kiemelkedő témája a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés - mutatott rá Dabis Attila, hangsúlyozva, hogy már csupán két hónap maradt a szükséges aláírások összegyűjtésére.
    "Csak rajtunk múlik, mit kezdünk ezzel az idővel. (...) Ha mi nem törődünk a saját megmaradásunkkal, mások boldogan átlépnek majd felettünk" - jelentette ki az SZNT külügyi megbízottja.
    A rendezvényen néhány százan vettek részt. A tömegben sok székely zászlót lehetett látni, köztük néhány kifejezetten nagyot is. A szimpatizánsok többsége egy hosszú székely lobogó két oldalán állt, és azt tartotta végig az esemény alatt. A színpadra kifeszített molinón az "Autonómiát Székelyföldnek!" feliratot lehetett olvasni.
    A résztvevők a magyar és a székely himnuszt egyaránt elénekelték, az esemény végén pedig mécseseket gyújtottak.
    Az SZNT a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett megszorítások miatt lemondott a marosvásárhelyi megemlékezésről és felvonulásról, de a Sepsiszéki Székely Tanács sepsiszentgyörgyi rendezvényét - amelyen mintegy kétszázötvenen vettek részt - engedélyezte a polgármesteri hivatal. Ott olvasták fel a rendezvény kiáltványát, amelyet Izsák Balázs, az SZNT elnöke jegyzett. A dokumentum szerint Románia kormányát súlyos felelősség terheli Székelyföld mesterséges elszegényítéséért, amelyhez tizenhárom éve uniós eszközöket is igénybe vesz.
    Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.