Auguszta napja van. | 2024.03.29

Angela Merkel fogadta Halífa Haftart

2020-03-10 17:02:00

Angela Merkel német kancellár kedden megbeszélést folytatott hivatalában Halífa Haftar tábornokkal, a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjével - közölte a berlini szövetségi kormány szóvivője.

    Steffen Seibert tájékoztatása szerint a kancellár a tárgyaláson megerősítette azt az álláspontját, hogy a líbiai konfliktusnak nem lehet katonai megoldása, ezért tűzszüneti megállapodást kell kötni és elő kell mozdítani a politikai rendezés folyamatát, a januárban tartott berlini nemzetközi Líbia-konferencián hozott határozatoknak megfelelően.
    Angela Merkel és Halífa Haftar találkozóját nem jelentették be előre.
    Az ENSZ béketeremtő törekvéseinek támogatására szervezett berlini konferencián a résztvevők - köztük az LNA mellett felsorakozó Oroszország és az ENSZ által elismert nemzeti egységkormány támogató Törökország vezetője, Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan - a többi között vállalták, hogy betartják a még 2011-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával elrendelt líbiai fegyverszállítási tilalmat, illetve ösztönzik a békés rendezést.
    Az ENSZ február végén rendezett tárgyalássorozatot a polgárháború lezárásáról. Ez a fő ellenlábasok - Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök és Halífa Haftar - képviselői nélkül zajlott le, és konkrét eredmény nélkül ért véget. Néhány nappal később benyújtotta lemondását Haszán Szalame, az ENSZ líbiai különmegbízottja. A harcok továbbra sem értek véget az észak-afrikai államban.
    Az arab ország 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása után káoszba süllyedt és két részre szakadt. Területének túlnyomó részét Haftar tábornok uralja, aki tavaly április óta támadja katonáival Tripolit, az egységkormány székhelyét. Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormánya csak kisebb területeket ellenőriz a főváros körül.