Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán: a bajban is együttműködik a V4

2020-03-04 13:28:00

A visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Prágában, sajtótájékoztatón.

    Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek csúcstalálkozójukon.
    Orbán Viktor kiemelte: jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba.
    Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik - tette hozzá.
    Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de "nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni".
    Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs - mondta.
    Orbán Viktor közölte: áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, és összehangolták a kormányok tevékenységét.
    Elmondta: a kormányfők két veszélyt, egy népegészségügyit és egy gazdaságit állapítottak meg.
    Most a népegészségügyi veszéllyel foglalkoztunk, mert "az ember fontosabb, mint a gazdaság és a pénz" - jelentette ki a miniszterelnök.
    Közölte: elmondta visegrádi kollégáinak, hogy miként áll a helyzet, milyen lépéseket tettek Magyarországon.
    Van egy nemzetközileg akkreditált laborunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük - mondta Orbán Viktor.
    A kormányfő közölte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint mi a magyarok.
    "Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság", mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e - fogalmazott.
    Orbán Viktor azt mondta: láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, "ebből sokat fogunk tanulni", és ha kell, támaszkodni is fogunk a segítségükre.