Csongor napja van. | 2024.04.16

„Székelyföldért megmozgatjuk Európát!" – Még gyűjtik az aláírásokat

2020-03-03 17:45:00

Továbbra is gyűjtik a támogató aláírásokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tavaly májusban elindított európai polgári kezdeményezéséhez. 2020. május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

A Székely Nemzeti Tanács 2019. május 7-én indította el a támogatói aláírásgyűjtését annak az európai polgári kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését célzó uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeit is kötelező legyen érvényesíteni.

Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése február 13-ai ülésén egyhangúlag támogatta a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezést, és arra kérte a megye polgárait, a civil szervezeteket, hogy aláírásukkal támogassák a nyilatkozatot.

A támogató nyilatkozat aláírására szolgáló online felületet a megyei önkormányzat hivatalos honlapján, a www.baz.hu honlapon is elérhetővé teszik. Aki viszont már most aláírná, az megteheti az Európai Polgári Kezdeményezés oldalán.

Az Európai Bizottság döntésével bejegyzett kezdeményezés úgy fogalmaz: az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságai megkülönböztetnek az őket körülvevő régióktól. Ehhez többek között biztosítani kell számukra az egyenlő hozzáférést a strukturális alapokhoz, mint ahogy minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz.