Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az elmúlt öt évben komoly iparág szerveződött a migrációra

2020-02-29 11:38:00

A 2015-ös és a jelenlegi migrációs helyzethez képest az az egyik legfontosabb változás, hogy mostanra komoly iparág szerveződött a jelenségre - mondta Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai újságírója az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

    Bende Balázs kiemelte: "most már szervezett utak" vannak Európa felé. Karavánok szerveződnek, egyszerre akarnak óriási nyomást helyezni Európa határaira. Egyrészt ki akarják kényszeríteni, hogy átengedjék őket, másrészt kemény válaszlépéseket akarnak kiprovokálni, hogy az emberi jogi szervezetekre hatni tudjanak - vélekedett.
    Emlékeztetett: a török elnök már korábban beszélt arról, hogy gazdaságilag is nagyon nagy terhet jelent a szíriai menekültek ellátása. Recep Tayyip Erdogan már tavaly megmondta, ha Szíria felé nem tudja hazaköltöztetni a migránsokat, akkor kénytelen lesz Európa felé elengedni őket.
    Volt rá néhány hónapja Európának, hogy felmérje annak veszélyét, mi történik, ha a török elnök beváltja fenyegetését - jegyezte meg Bende Balázs.
    A külpolitikai újságíró szerint úgy tűnik, az Európia Unióban, a nyugat-európai országok vezető pozícióiban mintha nem hallották volna meg a figyelmeztetéseket. Pedig a növekvő nyomásra például Orbán Viktor magyar kormányfő is figyelmeztetett - fűzte hozzá.
    Bende Balázs azt vetítette előre, hogy "szemmel látható nyomást" fog helyezni az Európai Unió határaira a Törökországból induló tömeg.