Andrea napja van. | 2024.04.18

Átadták az Cziffra Fesztivál díjait

2020-02-24 16:40:00

Az 5. jubileumát ünneplő Cziffra György Fesztivál záróhangversenyén adták át a Cziffra Fesztivál díjait vasárnap este a budapesti Zeneakadémián.

    A Cziffra Fesztivál Életműdíjában Kovács János karmester, valamint Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester részesült. A Cziffra Fesztivál Tehetség-díját Pálfalvi Tamás trombitaművésznek és Kovács Gergely zongoraművésznek ítélték oda. A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díját idén Haraszti Emma(hegedű), Dénes András (harsona) és Gyúró András (ütőhangszerek) vehette át - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
    Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezésére 2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították a díjakat azzal a céllal, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják. A gondolat elkötelezett támogatókra talált a X. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat által. A díjakat minden évben a Cziffra Fesztivál gálahangversenyén osztják ki.
    A zsűri elnöke Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora; tagja Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének vezetője; Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke és Keller András Liszt-díjas hegedűművész, karmester, Érdemes Művész.
    Az idei fesztivál kiemelt vendége volt Vagyim Repin hegedűművész, aki vasárnap este a gálakoncerten Balázs János zongoraművésszel és a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral lépett színpadra Hollerung Gábor vezényletével.
    A koncerteknek idén több mint 5000 látogatója volt, az eseménysorozat élő közvetítéseit mintegy 20 ezren követték.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány