József napja van. | 2024.03.19

Folyamatosan csökken a munkanélküliség megyénkben – Jól halad a paktum

2020-02-22 11:05:00

A Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési paktum pénteken, a Megyeházán tartott ülésén elfogadták a 2019. évről szóló beszámolót, és jóvá hagyták a 2020. évi munkatervet. A tanácskozás keretében elhangzott, a megyei paktum időarányosan, jól halad. Az országos tendenciához hasonlóan megyénkben is folyamatosan csökken a munkanélküliek száma, a közfoglalkoztatottak közül is sokakat felszippantott a munkaerőpiac. A megújuló szakképzés biztos egzisztenciát kínál a fiataloknak.

„A társadalom minden szegmense jelen van ennél az asztalnál” – emelte ki köszöntőjében a paktumszervezet jelentőségét Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke. Megjegyezte, nemcsak az indikátorok – vagyis a számszerűsített elvárások – terén áll jól a megyei paktum, hanem az együtt gondolkodás is jellemzi a testületet. A számok mögött pedig emberek, sorsok vannak, anyagi javak és lehetőségek. – Ugyanis, ha a szülő munkához jut, az nemcsak megélhetést biztosít a családnak, de jövőt és perspektívát mutat a gyerekek számára is, és javítja a megye családjainak életminőségét – emelte ki.

A napirend első pontjaként a paktum 2019. évi tevékenységéről készült beszámolót ismertette Szabó Gergely. Az előterjesztést a testület egyhangúlag elfogadta. Ezt követte a 2020-as munkaterv ismertetése, amely lényege, hogy folytatják a megkezdett munkát. A testület ezt az előterjesztést is egyhangúlag támogatta.

 2136_1_680.jpg

Szabó Gergely terjesztette elő a tavalyi évről szóló beszámolót és az idei munkatervet

Lórántné Orosz Edit, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője a megyei és helyi paktumok teljesítéséről tartott tájékoztatót. Emlékeztetett rá, hogy kedvező munkaerőpiaci környezetben valósul meg a projekt. Országosan és megyei szinten is csökkent a munkanélküliség (jelenleg 3,5 százalék országos, illetve 4,8 százalék megyei) és a közfoglalkoztatottak száma, egy részük pedig már megjelent a munkaerőpiacon. Az indikátorok esetében a megyei és a miskolci paktum időarányosan megfelelően halad, sőt a megyei bizonyos területeken már előrébb is jár. A helyi paktumoknál már differenciáltabb a kép: vannak, amelyek jól haladnak, s vannak olyanok is, ahol a projekt hosszabbításáról tárgyalnak.

Göndör Péter, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, országos viszonylatokban szólt a megyei paktum eddig elért eredményeiről. Kiemelte, a munkanélküliség csökkenése mellett emelkedett a foglalkoztatás szintje, amely európai viszonylatban is kiemelkedő. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei paktum az országos trendekkel nagyjából párhuzamosan halad. A folytatásról azonban nem tudott semmi konkrétummal szolgálni, mivel még nem ismertek a következő uniós ciklus  költségvetése.

2136_0_680.jpg

Tanácskozás közben

Molnár Péter a MSC főigazgatója a szakképzés változásairól szólt. Emlékeztetett rá, hogy a gazdaság igényei gyorsan változnak, amelyet követnie kell a szakképzésnek. Mint mondta, a közoktatás és a szakképzés elválik egymástól, visszajönnek az ötéves technikumok és lesz mellette a hároméves szakképző. Az OKJ név megszűnik, helyét a szakképzési jegyzék veszi át – tudtuk meg. Kiemelte, nem fognak szakmák megszűnni. – Jó hír, hogy az oktatók javadalmazásában jelentős előrelépés várható – hangsúlyozta. A szakképzés küldetése, hogy a képzési igényt kielégítse.”

Szabó Gergely zárszavában megköszönte a színvonalas előadásokat, továbbá kérte a jelenlévőket, adják tovább a jó hírt: megújul, modernebb lesz a szakképzés. Aki ezt választja életútként, az kiegyensúlyozott egzisztenciára számíthat.