Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bővítené a Sajó-völgy levegőminőségi tervezetét a Levegő Munkacsoport

2020-02-21 09:35:36

Azonnali és kötelező érvényű intézkedésekkel bővítendő a Sajó-völgyre vonatkozó levegőminőségi tervezet - közölte a Levegő Munkacsoport az MTI-vel pénteken.

    A civil szervezet sürgetőnek nevezi az illegális égetések elleni fellépés részletes kidolgozását, az ellenőrzés személyi és tárgyi feltételeinek megteremtését, a hatósági együttműködések erősítését és új technológiák felhasználását.     A drónok például - mint írták - a kémények füstjéből is ki tudják szűrni az illegális égetéseket.
    Segítheti a helyzet megoldását az épületszigetelések és tüzelőberendezések csereprogramja, a szociális tűzifaprogram kiterjesztése, a lignitbányászat bővítésének tilalma, vagy az alacsony energiaigényű szociális bérlakások építése - tették hozzá.
    A Levegő Munkacsoport szorgalmazza emellett a környezetbarát közlekedést segítő intézkedések határidőinek és költségvetésének kidolgozását.
    A kormányhivatal civilek és egy magánszemély kezdeményezésére 2019-ben felülvizsgálta a Sajó-völgy levegőminőségi tervét, az év végén pedig új tervezetet tett közzé. A Sajó-völgy egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe, főképp a háztartási tüzelés miatt - olvasható a közleményben.