Emma napja van. | 2024.04.19

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége üdvözli a tanórák számának csökkentését a módosított Nemzeti alaptantervben

2020-02-17 19:15:00

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségek üdvözli a Nemzeti alaptanterv (Nat) módosítását, amelynek értelmében csökken a tanórák száma, hogy a diákok terhei ne növekedjenek.

    A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a Nat korszerű módszertani alapelvekre épül. Ezek közé sorolják az egyénre szabott, aktív tanulási lehetőségeket, az ismeretek kreatív felhasználását lehetővé tevő tanulói kompetenciák fejlesztését és a multidiszciplináris témák hangsúlyozását.
    Ahhoz, hogy a közoktatásban a diákok terhei ne növekedjenek, a Nat a tanórák számának csökkentését irányozza elő - emelték ki.
    Hozzátették: az Európai Unió által ajánlott és a magyarországi sajátosságokkal összhangban lévő kulcskompetenciák a 21. század elvárásaihoz igazodnak. Ezt a célt meglátásuk szerint jól szolgálja az új tantárgyak bevezetése is.
    Az alaptanterv lehetőséget biztosít a tanároknak, hogy szabadon válasszák meg az adott tananyaghoz az adekvát módszertani, értékelési módokat - áll a közleményben.
    A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége kedvezőnek értékelte, hogy a Kárpát-medence magyarságának irodalmát, szellemi örökségét egységben kezeli a módosított alaptanterv.