Gedeon napja van. | 2024.03.28

Budapest Airport: eddig 900 utast szűrtek meg

2020-02-05 19:35:00

A Liszt Ferenc-repülőtéren eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el a koronavírus-járvány miatt, aki közvetlen járattal érkezett Kínából a magyar fővárosba - közölte a Budapest Airport kommunikációs vezetője szerdán a légikikötőben tartott sajtóbejáráson.

    Valentinyi Katalin abból az alkalomból nyilatkozott újságíróknak, hogy bemutatták azt az eljárást, amellyel a Kínából érkező utasokat szűrik, szükség esetén elkülönítik, valamint elvégzik a fertőtlenítéseket.
    AZ MTI kérdésére elmondta: a Kínából közvetlenül érkező járatok mindig a 39-es kapuhoz állnak be, majd miután az utasok átjöttek az utashídon, hőkamerával és hőmérővel megmérik a hőmérsékletüket. Ha egy utasnál 38 fokos, vagy annál magasabb testhőmérsékletet mérnek, elkülönítik, felveszik az adatait, kikérdezik és újabb vizsgálatokat végeznek.
    Amennyiben beigazolódik a fertőzés gyanúja - folytatta - az utast egy izolált helyiségbe kísérik, onnan pedig a mentők kórházba viszik.
    Ha fennáll a fertőzés gyanúja, a Repülőtéri Kényszerhelyzeti Központ munkatársai fertőtlenítik a repülőgépet és mindazon helyiségeket, ahol az utas megfordult - ismertette az eljárást.
    Arról is szólt, hogy eddig egy utasnál mértek 38 foknál magasabb hőmérsékletet, ám ő sem bizonyult fertőzöttnek.
    Hozzátette, hogy Kínából vasárnapig még négy közvetlen járat érkezik Budapestre, hétfőtől pedig már csak az Air China Peking-Budapest járata közlekedik hétfőn, szerdán és pénteken.
    A Budapest Airport honlapján olvasható tájékoztatás szerint a Hainan Airlines közölte, hogy a Csungking-Budapest járatot február 7. és március 27. között felfüggeszti. A Shanghai Airlines közlése szerint a Csengtu-Budapest járatot függesztették fel február 4-től és március 28-ig, a Hszian-Budapest járatot pedig február 6. és március 26. között. A Shanghai Airlines azt is tudatta, hogy a Sanghaj-Budapest közvetlen járatot február 10. és március 31 között szünetelteti a légitársaság.
    Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtóbejáráson az MTI érdeklődésére hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ a járvány kitörésének kezdetétől szorosan együttműködik a repülőtérrel, és biztosítják a szűrés elvégzéséhez szükséges szakembereket. Arról, hogy mely utas esetében válik szükségessé az elkülönítés, egy orvos, egy egészségügyi szolgálat egyik munkatársa és a kormányhivatal járványügyi felügyelője együttesen dönt az Egészségügyi Világszervezet definíciói alapján. Az elkülönített utast a Szent László-kórházba viszik, majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológiai laborjában állapítják meg, hogy koronavírussal fertőzött-e.
    Pozitív eredményt még nem mutattak ki - mondta a tisztifőorvos.
    Hangsúlyozta, hogy ez hatósági eljárás, vagyis a fertőzésgyanús utas köteles alávetni magát a procedúrának. Ezt a közérdek indokolja - fűzte hozzá.
    A Budapest Airport repülőtérszerte kivetítőkön és több ezer, magyar, angol, orosz, kínai és koreai nyelvű szórólap segítségével tájékoztatja az utasokat arról, hogy mi a teendő, ha koronavírussal fertőzött régióból érkeznek, lázasnak érzik magukat vagy légzési nehézségekkel küzdenek.