Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdődött az orosz állampolgárok hazaszállítása Vuhanból

2020-02-04 14:28:00

Felszállt Vuhanban az orosz állampolgárokat az új koronavírus terjedése miatt hazaszállító első katonai repülőgép - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

    A Burjátföldről elindított orosz katonai gépek szerdán fejezik be az evakuálásra jelentkezett 132 orosz állampolgár elszállítását. Az akcióban öt, fedélzetén egészségügyi szakembereket és orvosi berendezéseket szállító Il-76-os vesz részt, amelyek Kínából visszatérve Ulan-Udében vesznek majd fel üzemanyagot.
    Oroszországban, ahol eddig két koronavírus-fertőzöttet különítettek el, Szergej Krajevoj, az egészségügyi minisztérium helyettes vezetője kedden azt mondta, hogy a tárcának nincs a koronavírus elterjedésére vonatkozó prognózisa, ezért felkészül a fertőzés tömegessé válására.
    A miniszterhelyettes kijelentette, hogy Oroszországnak legkevesebb kétheti készlete van az egyéni védekezéshez szükséges eszközökből: védőmaszkból, köpenyből és gyógyszerkészítményekből. Korábban sajtójelentésekből az derült ki, hogy a maszkok mind a fővárosi gyógyszertárakban, mind az online forgalmazóknál elfogytak.
    Krajevoj közölte, hogy Oroszországban eddig nem dolgoztak a vakcina előállításán, mert még mindig nem áll rendelkezésre a klinikai kísérletekhez szükséges fajtaváltozat az új koronavírusból. A tisztségviselő szerint eredeti élő vírus birtokában az oltóanyag 2-5 hónap alatt fejleszthető ki.
    Vjacseszlav Szmolenszkij, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) helyettes vezetője a parlamenti alsóház egészségügyi bizottságának ülésén hangsúlyozta, hogy az új kínai koronavírus nem válogat, nemzetiségüktől és etnikai gyökereiktől függetlenül támadja meg az embereket. Rámutatott, hogy a fertőzöttek többsége azért kínai, mert a betegség epicentruma a kínai Hupej tartományban van
    Krajevoj ugyanezen a tanácskozáson kérdésre válaszolva azt mondta, hogy sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint az új koronavírus elsősorban a mongoloid férfiakra veszélyes.
    Az orosz belügyminisztérium közölte, hogy megkezdte annak a törvénynek az előkészítését, amelynek alapján kitoloncolhatók lesznek a vírussal fertőzött külföldiek.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a koronavírus körül kialakult helyzet nem lesz majd hatással az orosz-kínai kapcsolatokra. Cáfolta azt az értesülést, amely szerint a fertőzés terjedése miatt Moszkva el akarja halasztani Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az év második felére tervezett kínai látogatását.
    Hétfőn egyébként az utolsó szervezett turistacsoport is hazatért Oroszországba Kínából.
    Az orosz Távol-Keleten a beszállítások határzár miatti akadozásának következtében másfélszeresére-duplájára nőtt a zöldségek ára. A hiányt Tatárföldről és Törökországból igyekeznek pótolni.