Rudolf napja van. | 2024.04.17

Huszonkét év fegyházbüntetésre ítélték az élettársát megfojtó férfit

2020-01-28 18:59:00

Húszról huszonkét év fegyházra súlyosította a Debreceni Ítélőtábla kedden annak a férfinek a büntetését, aki 2018 nyarán eltávozása alatt ölte meg barátnőjét - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

    Fórizs Ildikó felidézte: az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2019 szeptemberében emberölés bűntette és fogolyszökés vétsége miatt a férfit - mint többszörös visszaesőt - húsz év fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.
    A férfi jogerős szabadságvesztését töltötte 2018-ban. Júniusban eltávozást kapott, hogy meglátogassa beteg édesapját. Elhatározta, hogy nem fog visszamenni a börtönbe, megszökik, bujkálni fog és rábeszéli a sértettet - akivel börtönbe vonulása előtt élettársi kapcsolatban élt -, hogy tartson vele. A pár június 16-án a reggeli órákban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed környékén tartózkodott; a nő megpróbálta rávenni a férfit, hogy térjen vissza a büntetés-végrehajtási intézetbe; emiatt szóváltásba keveredtek, a férfi feldühödött és egy cipőfűzővel megfojtotta.
    A férfit másnap egy lakatlan házban fogták el a közeli Fábiánházán.
    Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott hátulról, orvtámadásként, tudatmódosító szer hatása alatt, közvetlen hozzátartozója ellen követte el a cselekményt.