Andrea napja van. | 2024.04.18

OH: rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása

2020-01-28 18:44:00

Rendben, fennakadások nélkül, a jogszabályoknak megfelelően zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál - közölték kedden az MTI-vel. Eddig országosan több mint 7200 beadvány érkezett a hivatalhoz, és több mint kétezer esetben már döntés is született.

    Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a legfőbb cél az, hogy kiszűrjék a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket. Azok a szülők, akiknek gyermeke tanköteles korú, de szeretnének egy év halasztást kérni a beiskolázás alól, még 2020. január 31-ig adhatják be kérelmüket az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók szerint (https://www.oktatas.hu/hivatal/tankotelezettseg_halasztasa).
    Emlékeztettek: az Oktatási Hivatal nyolc napon belül dönt a beadványokról, amennyiben a szülő által megküldött kérelem és dokumentumok alapján erre lehetősége van. Ha nyolc napon belül nem hozható döntés, az Oktatási Hivatal teljes eljárásban, vagyis legfeljebb hatvan napon belül dönt a kérelemről.
    Kifejtették: az iskolakezdés elhalasztása érdekében az Oktatási Hivatalhoz eddig országosan mindösszesen 7220 kérelem érkezett, a feldolgozásuk folyamatos, fennakadástól mentes. Több mint kétezer egyértelműen megítélhető ügyben már döntés is született.
    Jelezték: az Oktatási Hivatal a jogszabályoknak megfelelően az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendeli ki a pedagógiai szakszolgálatokat, és a szakvéleményük alapján hoz döntést.
    Kitértek arra is: az ellenzéki képviselők az ősszel még tízezres tömegekről beszéltek, a valóságban jóval alacsonyabb létszámú vizsgálatot a szakszolgálatok fennakadások nélkül el tudják majd látni, minden kérelmet a 60 napos határidőn belül el fognak bírálni.
    Az Oktatási Hivatal minden szükséges információt közzé tett a honlapján, és a tudnivalókról tájékoztatta az óvodákat is - közölték.