Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nyitrai: a polgárőrök részt vesznek a határvédelemben, és ezáltal jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország közbiztonsága jó

2020-01-19 15:15:00

A polgárőrök a kormány stratégiai partnerei, akik részt vesznek a határvédelemben, és ezáltal jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország közbiztonsága jó - közölte a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Nyitrai Zsolt kifejtette, hogy a partnerség a Belügyminisztériummal, a rendőrökkel és a rendészeti szervekkel történő szakmai együttműködésben, valamint költségvetési és eszközbeli támogatásban nyilvánul meg.     A polgárőri munka "modern hazafiságot" jelent, ugyanis a határvédelemben önkéntesen, szabadidejükben vesznek részt, és komoly közösségi feladatot látnak el - fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.     Nyitrai Zsolt kijelentette, hogy a határkerítésre és a határvédelemre továbbra is szükség van, mert egyre nagyobb a nyomás a magyar határon. Tavaly több mint 17 ezer illegális bevándorló szeretett volna bejutni az országba, az idén számuk már meghaladta a kétezret - mondta.     Úgy vélekedett: a migráció rontja Európa biztonságát, ahol a migránsok megjelentek, mindenhol megnőtt az erőszakos bűncselekmények száma, és nőtt a terrorveszély.
    A kormánynak továbbra is a biztonság, a gazdaság és a családok védelme az első - emelte ki, hozzátéve: ebben a magyar polgárok csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak, mert az ellenzéki pártok bevándorláspártiak.     Csaplár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati elnökhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a szövetség az idén is szeretne minden segítséget megadni a rendészeti szerveknek az ország védelméhez.     A 2015-ös nagy migrációs invázió után a szövetségen belül megalakították a határvédelmi tagozatot az ország és a négy érintett déli megye - Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye - lakóinak védelméért - idézte fel.     Elmondta: a tagozatban 86 egyesületből 1719 polgárőr vesz részt, akik 530 ember előállításában működtek közre, és 15 alkalommal vettek részt összehangolt határrendészeti akcióban a szerb, a horvát és a román határ térségében.     A polgárőrök a hármashatárnál is fontos munkát végeznek. A tagozat munkájába pedig az Országos Polgárőr Szövetség keretében működő lovas tagozat is bekapcsolódott - tette hozzá.     Az elnökhelyettes beszélt arról, hogy a határvédelem olyan terület, amelyre nincs minden polgárőr kiképezve, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a képzésükre. Az állományt frissíteni kell, ehhez a fiatalokat folyamatosan be kell kapcsolni a munkába - mondta Csaplár Zoltán.