József napja van. | 2024.03.19

Lavrov: Moszkva tartani fogja magát minden általa ratifikált nemzetközi szerződéshez

2020-01-17 15:59:00

Oroszország tartani fogja magát minden általa ratifikált nemzetközi egyezményhez - jelentette ki Szergej Lavrov ügyvezető orosz külügyminiszter pénteki moszkvai évértékelőjén.

    Rámutatott, hogy a nemzetközi szerződéseket az orosz törvényhozás ratifikálja. A jóváhagyás ily módon szövetségi törvény formájában ölt testet, és az orosz jogrend részévé válik. Hozzátette, hogy a szövetségi jogszabályok nem mondhatnak ellent az orosz alkotmánynak.
     Lavrov Vlagyimir Putyin elnöknek azt az alkotmánymódosítási kezdeményezését kommentálta, amelynek értelmében az orosz alapokmánynak szavatolnia kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben, és a nemzetközi jog, valamint szerződések csak abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem állnak ellentétben az ország alkotmányával.
    Az orosz tárcavezető megismételte, hogy Oroszország független, többvektorú külpolitikát folytat. A legfontosabb destabilizáló tényezőnek több nyugati ország, mindenekelőtt az Egyesült Államok "agresszív" lépéseit nevezte, amelyeknek célja szerinte az, hogy "lebontsák a nemzetközi jogon alapuló biztonsági rendet, és azt a saját maguk által alkotott szabályokon alapuló világrenddel váltsák fel".
    Bejelentette: Moszkva arra fog törekedni, hogy a világ ne maradjon nemzetközi megállapodások nélkül, legalább a nukleáris fegyverek korlátozása terén. Közölte, hogy Oroszország folytatja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal és Európával az iráni atomalkuról, amelynek jövőjét azonban megjósolhatatlannak ítélte.
    Szükségesnek nevezte az amerikai-iráni viszonyban kiéleződött feszültség csökkentését az ukrán utasszállító repülőgép lelövése nyomán.
    Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Washington a venezuelai mintát követve más országokban is kormányváltást próbáljon meg elérni.
    Megerősítette, hogy Oroszország részt fog venni a líbiai rendezésről vasárnap Berlinben tartandó nemzetközi konferencián, amelynek záródokumentuma szerinte már majdnem elkészült. Előrelépésnek nevezte, hogy a szemben álló felek tartják magukat a tűzszünethez.
    A sajtókonferencián szó esett a második világháborúval kapcsolatos nemzetközi emlékezetpolitikai konfliktusokról is. Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva folytatja a küzdelmet a történelem "meghamisítását" célzó kísérletek ellen.
    Kifogásolta egyebek között, hogy tudomása szerint Lengyelország arra kérte fel egyes nyugati országok politikusait, hogy a holokauszt áldozatainak a jövő héten, Jeruzsálemben tartandó nemzetközi emléknapján - amelyen Andrzej Duda lengyel elnök nem vesz részt - a világháborúra vonatkozó orosz állásponttal szemben a lengyelt képviseljék.
    "Az ilyen módszerek ellentétesek az udvariassággal, tekintettel arra, hogy milyen keretek között alkalmazzák őket" - mondta.
    Kifejezte Moszkva készségét arra, hogy párbeszédet folyatasson Varsóval a második világháború témakörében.
    Nehezményezte, hogy Ukrajna az ENSZ Közgyűlésében évről évre a nácizmus dicsőítését elítélő, orosz kezdeményezésű határozat ellen szavaz. Úgy vélekedett, ennek oka az, hogy az ukrán kormány otthon képtelen ellenállni a neonácik nyomásának.
    Azzal kapcsolatban, hogy szerepet kap-e az új orosz kormányban, Lavrov annyit mondott, hogy három nappal ezelőtt megbízták az ügyvezetéssel, amit azóta teljesít.
    Lavrov a sajtótájékoztatót követően részt vett az ügyvivő orosz kormány tagjainak Dmitrij Medvegyev volt és Mihail Misusztyin csütörtökön kinevezett új miniszterelnökkel megtartott találkozóján. Misusztyin az ígérte, hogy napokon belül közzéteszi kabinetje tagjainak névsorát.
    Az orosz külügyminisztérium, írásban válaszolva a Lavrovnak írásban feltett, de a sajtóértekezleten a kormányülés miatt nem megválaszolt kérdésekre, kifogásolta, hogy a tavaly megválasztott ukrán vezetés egyelőre nem siet az ország délkeleti régiójában kialakult válság megoldásával.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány