József napja van. | 2024.03.19

A Sea-Watch 3 kapitánya szabad, Matteo Salvini mentelmi jogáról hétfőn döntenek

2020-01-17 15:45:00

Az olasz Semmítőszék megerősítette a hatósági tilalom ellenére az olasz partokon kikötött Sea-Watch 3 civil hajó kapitányával, Carola Racketével  szembeni eljárás megszüntetését pénteken. Ezzel egy időben a parlament illetékes bizottsága bejelentette, hogy hétfőn határoz Matteo Salvini szenátor, volt belügyminiszter mentelmi jogának esetleges felfüggesztéséről egy migránscsoport feltartóztatása miatt.

    A harmadfokú bírósági testület elvetette a szicíliai Agrigento ügyészségének fellebbezését, amely kétségbe vonta Carola Rackete korábbi letartóztatásának megszüntetését. A Semmítőszék indokoltnak találta a letartóztatás megszüntetését, és mostani döntésével minden eddigi olaszországi eljárást lezárt a német állampolgár Racketével szemben.
    A 31 éves Carola Rackete, a Sea-Watch 3 kapitánya tavaly június 29-én - majdnem tizenhét nap tengeri várakozás után - megszegve Matteo Salvini akkori belügyminiszter migrációs-biztonsági törvényeit, amelyek tiltották a migránshajók automatikus belépését az  olaszországi felségvizekre, a hajóval elindult a partok felé, és kikötött Lampedusa szigetén. A kikötési manőverezés közben majdnem nekihajtott a Sea-Watch 3-at ellenőrző olasz pénzügyőrség hajójának.
    Többek között illegális bevándorlás pártolása, hatósági tilalom megszegése, valamint katonai hajóval szembeni ellenállás miatt Carola Racketét őrizetbe vették. Az ügyészség a nő letartóztatását kérte, de ezt a vizsgálóbíró elvetette, és szabadon engedte Racketét.  A német civil szervezet Sea-Watch hajóját lefoglalták, majd decemberben szintén szabadon engedték.  
    Szégyennek nevezte a Semmítőszék döntését Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője. "Vannak olasz bírók, akik szerint a német kisasszony, aki majdnem megölt öt olasz katonát nekihajtva a hajójuknak, nem érdemel börtönt, de börtönt adnának annak a miniszternek, aki leállította a kikötéseket és az embercsempészetet. Ez nem igazság, ez szégyen!" - nyilatkozott Salvini.
    Emlékeztetett, hogy a római parlament felsőházának mentelmi bizottsága hétfőre tűzte ki döntését arról, javasolja-e Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását.
    Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti:  a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén olaszországi partokra érkezett 131 migráns leszállását, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Ebben az esetben az ügyészség Salvinivel szemben indított eljárást a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt.
    A mentelmi bizottság jelenlegi kormánypárti többsége - az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) - már korábban jelezte, hogy Salvini bíróság elé állítására fog szavazni.
    A végső szót a szenátusnak kell majd kimondania, de a mentelmi bizottság döntése jelentősen befolyásolhatja a január 26-án esedékes tartományi választásokat is, amelyeknek így ismét a migráció lesz a központi témája.