József napja van. | 2024.03.19

Erdő Péter a Margitszigeten tart szentmisét Szent Margit tiszteletére

2020-01-17 15:30:00

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan vasárnap 11.00 órakor a margitszigeti domonkos kolostor romjainál - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

    A szentmisére, amelyen a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok száz zarándokot várnak.
    Tóth János Csaba elmondta: az utóbbi négy évtizedben hagyománnyá vált, hogy a mindenkori magyar prímás a domonkos kolostor romjainál, Szent Margit valószínűsíthető sírja felett misét mutat be januárban, a Szent Margit emléknapjához legközelebbi vasárnapon. Az első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be 1979. január 21-én.
    Szent Margit 1242-ben született IV. Béla király és Laszkarisz Mária leányaként. Szülei a tatárjárás alatt fogadalmat tettek, hogy születendő gyermeküket Istennek ajánlják fel, ha Magyarország megszabadul a tatároktól. Margit így került három és fél évesen a veszprémi Szent Katalin-kolostorba. 1252-ben költözött az apja által építtetett Nyulak szigeti (ma Margit-sziget) Szűz Mária-kolostorba, amely a domonkos férfirend közvetlen felügyelete alatt állt. Tizenkét éves korában tett fogadalmat, és 1270-ben bekövetkezett haláláig kitartott szerzetesi hivatása mellett.
    A katolikus egyház január 18-án ünnepli Szent Margit "égi születésnapjának" évfordulóját.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány