József napja van. | 2024.03.19

Vádemelés Donald Trump ellen a szenátusban

2020-01-17 06:43:11

Megkezdődött a Donald Trump elnök elleni alkotmányos vádemelési (impeachment) eljárás az amerikai törvényhozás felsőházában csütörtökön.

    A procedúra első lépéseként Adam Schiff, a képviselőház tagja felolvasta az elnök ellen felhozott két vádpontot.
    A következő lépésben John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke feleskette feladata elvégzésére a száz szenátort. A szenátusi bírósági eljáráson Roberts fog elnökölni. A szenátorok közösen, jobb kezüket felemelve tettek esküt arra, hogy "részrehajlás nélkül" tesznek igazságot.
    Ez az Egyesült Államok történetében a harmadik ilyen eljárás. Az érdemi munka a tervek szerint jövő kedden, január 21-én kezdődik.
    Trumpot azzal vádolta meg a képviselőház demokrata többsége, hogy bűnös a hatalommal történt visszaélésben és a kongresszus munkája akadályozásában.
    Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke - aki az impeachment-menedzserek egyike - előző nap Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésére utalva azt hangoztatta: szerinte Trump "elárulta országunkat, amikor a hivatali hatalmát arra használta fel, hogy katonai segély visszatartásával nyomást gyakoroljon egy kormányra annak érdekében, hogy elősegítse az újraválasztását".
    Az impeachment-menedzserek azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház "ügyészeiként" tevékenykednek, és az amerikai elnök ellen még decemberben megszavazott két vádpontot előterjesztik a szenátusban.
    A hírügynökségek szerint nem valószínű, hogy a republikánus többségű szenátusban meglegyen a megkövetelt kétharmados szavazati arány az elnök elmozdítása mellett.

(Címlapfotó Donald Trump. Forrása Magyar Hírlap)