Emma napja van. | 2024.04.19

Jól tudta az „állatkert”, Kocsi Tibor indulása nélkül is lenne időközi választás Sajószentpéteren

2020-01-15 21:06:20

Állatkertnek titulálta Kamasinszki János (Zöldek) a facebookon a www.sajomente.hu forrását a január 19-i időközi önkormányzati választásról írt cikkünk kapcsán. (Ide kattintva elolvashatja írásunkat: Kocsi Tibor garázs- és kommunális adót akart bevezettetni Sajószentpéteren)

"Kamasinszki János: Ha Tibi nem indul automatikusan a vele azonos számú szavazatot szerző jut be a testületbe. Az az okos forrás akire hivatkozik a lap, valószínű, hogy nem tudja ezt, mert akkor nem is lenne választás. Nagy az a bizonyos állatkert. Tehát az össze jelölt megköszönheti Tibinek, hogy indulhatott, mert ha nem indul ők sem indulhattak volna no. :)”

Konzultáltunk választási szakemberekkel, akik szerint tévedésektől hemzseg Kamasinszki János facebookos posztja.

Pontokba szedtük össze a tudnivalókat az időközi választásról.

  • Sajószentpéteren 2019. október 13-án tartott polgármester és önkormányzati választás az eredmények jogerőssé válásával, a mandátumok kiosztosával lezárult.
  • Sajószentpéter 5.számú választási körzetében Oláh István (MSZP-DK) és Kocsi Tibor (Zöldek) 158 - 158 szavazatot kapott. A szavazategyenlőség miatt kell az időközi választást megtartani.
  • 2020.01.19-ére kitűzött időközi választás egy teljesen új szavazási procedúra. Bárki részt vehet rajta, aki a törvényes határidőben összegyújtötte az ajánlásokat. Az időközi választáson, az októberi voksoláson azonos szavazatot kapott Oláh Istvánnak (MSZP-DK) és Kocsi Tibornak (Zöldek) nem kötelező részt venni. Más feltételnek nem kellett megfelelni.
  • Az időközi választást az induló 8 jelölt közül az nyeri, aki január 19-én a legtöbb szavazatot kapja.
  • 7 jelölt saját maga juthat mandátumhoz. Kocsi Tibor már tagja a képviselő-testületnek, és nyerése esetén a Zöldek listás helyét Kamasinszki János kapná.
  • Továbbra is igaz az az állításunk, ha Kocsi Tiborra szavaz, valójában Kamasinszki Jánosra voksol.

Összefoglalva: nem igaz Kamasinszki János azon állítása, ha Kocsi Tibor nem indulna az időközi választáson, akkor automatikusan Oláh István illetné a 5-számú vk mandátuma. Ez eset tanulsága az, hogy Kamasinszki János jövendő reménybeli politikusnak nem illene a választókat „állatkertnek” titulálni, mert előfordulhat, hogy egycsapásra füstbe megy az annyira áhított városatyai álom. (di)