Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kocsi Tibor garázs- és kommunális adót akart bevezettetni Sajószentpéteren

2020-01-14 17:17:00

Január 19-én önkormányzati képviselőt választanak a sajószentpéteriek az 5. számú egyéni választókerületben. A megismételt szavazásra azért van szükség, mert az októberi választáson szavazategyenlőség alakult ki, és meg kell ismételni a voksolást. Ömlenek az ígéretekkel, kritikákkal teli szórólapok. Legmulatságosabb az egykori Pénzügyi Bizottság elnökének a kiadványa, amiben Kocsi Tibor arról értekezik, hogy az elmúlt években felelőtlenül gazdálkodott a város vezetése, melynek meghatározó tagja volt, és a felelősséget megpróbálja mások nyakába varrni.

Aki Kocsira szavaz, valójában Kamasinszki Jánosra voksol

valasztas.hu szerint nyolcan mérkőznek a mandátumért, köztük Kocsi Tibor önkormányzati képviselő. Sokan furcsának tartják, hogy a hivatalban lévő képviselő, miért akar újra indulni? Egyes vélemények szerint, a Zöldek listáján szereplő Kamasinszki Jánosnak akar mandátumot szerezni.
- Aki január 19-én Kocsi Tiborra szavaz, valójában Kamasinszki Jánosra voksol. Érdemes elolvasni Kocsi szórólapját. Amikor kézbe vettem, nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. A legjobban azon mulattam, amikor Kocsi arról írt, hogy a városvezetés több választási cikluson keresztül felelőtlenül gazdálkodott. Ebben az időben a Pénzügyi Bizottság elnökét Kocsi Tibornak hívták – mondja nevetve a választókerületben lakó forrásunk.

Kocsi Tibor a pénzügyi bizottság elnökeként, több alkalommal garázs- és kommunális adót akart bevezettetni

A sajószentpéteri polgárokkal történt beszélgetés után, hírportálunk oknyomozásba kezdett. Bevallom, kicsit kétkedve fogadtam az elmondottakat, azonban oknyomozásunk megdöbbentő eredménnyel zárult a város honlapján megtalálható testületi jegyzőkönyvek átolvasása után.

2012 novemberében a 2013. évi költségvetési koncepció tárgyalásakor arról beszélt, hogy 7.200 Ft kommunális adót kellene bevezetni lakásonként, amit a bizottság 5 igen szavazattal támogatott. (Jkv-t idekattintva megtekintheti 13.oldal)

A 2013. november 21-én tartott képviselő-testületi ülés az adórendeletek felülvizsgálatát tárgyalta. A Kocsi Tibor vezette bizottság véleménye szerint a pinceadóval nem érdemes foglalkozni, mert abból csak csekély bevétel származna, de nem adták fel, és a garázstulajdonosokat próbálták megadóztatni. (Jkv-t idekattintva megtekintheti 12.oldal)

Garázsadóról pedig az alábbi véleményt fogalmazta meg:

„A bizottság véleménye szerint átlag havi 800 Ft garázsadó egy doboz cigaretta ára, és összességében nem jelent olyan terhet, ami kivitelezhetetlen lenne a garázstulajdonosok részéről.”(Jkv-t idekattintva megtekintheti 12.oldal)

„De valamit lépni kell, és ezt mindenki higgye el, hogy ha 10-15 millió Ft-ról van szó egy tételben, az elég komoly tétel.”(Jkv-t idekattintva megtekintheti 15.oldal)

A név szerinti szavazáson a garázsadó bevezetése mellett egyedül Kocsi Tibor szavazott igennel, a többi képviselő pedig ellene.(Jkv-t idekattintva megtekintheti 12.oldal 18. oldal)

2014. november 11-én a Kocsi Tibor vezette Pénzügyi Bizottság újra felveti a kommunális adó bevezetését. A bizottság elnöke a következőket mondta:

„Tavalyi évben is a bizottság azon a véleményen volt, hogy vezessenek be garázsadót. A testület elvetette és nem került bevezetésre. Gondolkodni kell azon, hogy valóban egy ingatlanhoz kapcsolódó adót nem szerencsés kivetni, mert egy adózott jövedelemből van. De valamit kezdeni kell, és ezért javasolják a kommunális adó bevezetését és három alternatíva (17.000 Ft vagy 8.500 Ft vagy 6.000 Ft) kidolgozását.(Jkv-t idekattintva megtekintheti 6.oldal)

„Vagy azt mondják, hogy nem történik semmi, képviselik azt a réteget, aki amúgy sem nagyon akar fizetni, vagy elmennek olyan irányba, ami egy átlag polgár számára normális, hogy Sajószentpéter városban olyan alapellátások legyenek, amihez ragaszkodnak, és akarnak, hogy továbbra is megmaradjanak.”(Jkv-t idekattintva megtekintheti 7.oldal)

Mikor hiteles egy politikus?

A sajószentpéteri időközi választás egyik konklúziója, mikor hiteles egy politikus? Lehet-e hiteles az a jelölt, aki hosszú időn keresztül vezette Sajószentpéter gazdasági életét meghatározó Pénzügyi Bizottságot, és ez idő alatt számos alkalommal próbálkozott különféle helyi adó bevezetésével, most pedig támadja azt?

Kocsi Tibor hitelessége ott kérdőjeleződik meg, amikor politikai haszonszerzésből megtagadja önmagát, és amit korábban helyesnek tartott, azt most elveti. A kérdés az, hogy a sajószentpéteriek átlátnak-e ezen a köpönyegforgatáson?

-Miért nem Kamasinszki János méretteti meg magát és miért nem Ő akarja elnyerni a választópolgárok bizalmát – kérdi választ nem várva sajószentpéteri forrásunk.

(Nyitókép forrása: Kocsi Tibor választási szórólapja.)

(di)