Auguszta napja van. | 2024.03.29

Katasztrófavédelem: idén már nyolcan haltak meg lakástűzben

2020-01-09 18:59:00

A tűzvédelem fontosságára, az elektromos- és fűtőberendezések körültekintő használatára hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) miután ebben az évben már nyolcan vesztették életüket lakástűzben.

    Dóka Imre az OKF helyettes szóvivője csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézte, hogy az elmúlt egy hétben a nyolc halálos áldozat mellett 33-an sérültek meg tűzesetekben.
    Tavaly több mint százan vesztették otthonukban életüket, főleg nyílt láng - gyertyák, mécsesek - használata, égő cigaretta, elektromos zárlat vagy a tüzelőberendezés helytelen használata miatt keletkezett tűz miatt - tette hozzá.
    A katasztrófavédelem a balesetek megelőzése érdekében füstérzékelő beszerzését javasolja. A statisztikák szerint ugyanis nemcsak haláleset nem következett be, hanem nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol van ilyen berendezés. Felhívták a figyelmet arra is, hogy ágyban senki ne dohányozzon, házilag ne alakítsuk át az elektromos berendezéseket, csak megbízható forrásból származó eszközöket használjunk, az elektromos hálózat javítását pedig bízzuk szakemberre.
    Mindenki ügyeljen a tüzelő-, fűtőberendezés helyes begyújtására, a tűz körültekintő táplálására, és senki ne halmozzon fel éghető anyagot tüzelő- és fűtőberendezés körül. Ne hagyjunk felügyelet nélkül nyílt lánggal égő tárgyat, és távolítsuk el az éghető anyagokat a környezetükből. A gyerekek elől pedig zárjunk el minden tűzgyújtásra alkalmas eszközt - sorolták a közleményben.