Auguszta napja van. | 2024.03.29

ITM-államtitkár: 77 hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

2020-01-07 13:20:00

A foglalkoztatottak számának növekedése és a bérek folyamatos emelkedésének köszönhetően a kiskereskedelmi forgalom már 77 hónapja folyamatosan bővül - mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal adatait kommentálva kedden az M1 aktuális csatornán.

    A KSH legfrissebb közlése szerint a tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét az előző havi 6,2 százalékot követően.
    Cseresnyés Péter hozzátette, 2010 óta Magyarországon körülbelül 40 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ezzel az eredménnyel az ország a visegrádi négyek között az élmezőnyben van.
    A novemberi adatok közül kiemelte a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben mért 12,9 százalékos forgalomnövekedést, amely az államtitkár szerint az emberek elhalasztott vásárlásainak pótlásával magyarázható. Egyúttal azt is jelenti, hogy a foglalkoztatás bővülésének és a bérek emelkedésének következtében az emberek ma már nagyobb létbiztonságban érzik magukat, mint a 2010-es évek elején, amikor a válság következtében sokan visszatartották a tartós fogyasztási cikkek vásárlását.
    Cseresnyés Péter kérdésre válaszolva elmondta, becslések szerint a kiskereskedelmi forgalom decemberi értéke a karácsonyi és a szilveszteri vásárlásoknak köszönhetően meg fogja haladni az 1200 milliárd forintot.