Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a közel-keleti légkör felforrósodása okozta a nyugat-európai merényleteket

2020-01-07 11:58:00

A közel-keleti légkör felforrósodása okozta az elmúlt napokban Németországban és Franciaországban történt késes merényleteket - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő kedden az M1 aktuális csatornán.

    Nem lehet tudni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek még hány alvó sejtje, magasan képzett, Európába feladattal telepített ügynöke van - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a katonák mögött logisztikai háttér áll, így akár egy jól szervezett terrortámadást is végre tudnak hajtani.
    Rámutatott: ezekre a katonákra úgy látszik, "inspiráló" hatással bír Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége vezetőjének amerikai erők általi meggyilkolása.
    Horváth József emlékeztetett: a bagdadi légitámadásra válaszul az iráni vezetés nyíltan arról beszélt, hogy demonstratív akciókat fog végrehajtani amerikai érdekeltségek ellen.
    Elmondta: a biztonsági szolgálatoknak nagy kihívás kideríteni, hogy az alvó sejtek hol vannak és mire készülnek, de tényként kell kezelni, hogy Nyugat-Európának az általuk jelentett veszéllyel együtt kell élnie. Optimális megoldás lenne a terroristagyanús emberek megfigyelése, de ez nem tud megvalósulni, mivel a nyugat-európai szolgálatok létszáma, felszereltsége még a békeidőkre van szabva - jegyezte meg Horváth József.