Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerikai alelnök: Guaidó az ország "egyetlen legitim elnöke"

2020-01-07 08:00:00

Mike Pence amerikai alelnök hétfőn biztosította a venezuelai ellenzéket vezető Juan Guaidót, hogy az Egyesült Államok őt tartja a dél-amerikai ország "egyetlen legitim elnökének" - közölte egy, a beszélgetésüket ismerő személy.

    A tízperces telefonbeszélgetésben Pence a forrás szerint gratulált Guaidónak, hogy újraválasztották a nemzetgyűlés élére, s megismételte az amerikai kormányzat álláspontját a venezuelai helyzetről.
    Megbeszélésükre egy nappal azt követően került sor, hogy Venezuela szocialista elnöke, Nicolás Maduro vasárnap Guaidó helyett a saját jelöltjét, Luis Parrát tette meg a parlament elnökévé, miközben fegyveres gárdisták megakadályozták az újraválasztására érkező Guaidó és több más ellenzéki képviselő bejutását az épületbe. A 167 tagú képviselőház 100 ellenzéki politikusa később egy caracasi újság szerkesztőségében újraválasztotta Guaidót, akit az Egyesült Államok - és az Európai Unió is - változatlanul a legitim házelnökként és az ország vezetőjeként ismert el.
    Michael Kozak, az Egyesült Államok ügyvezető külügyminiszter-helyettese még vasárnap kijelentette, hogy Washington továbbra is Juan Guaidót ismeri el az ország alkotmányos vezetőjeként, mivel Nicolás Maduro 2018-as választási győzelmét törvénytelenségek és csalások jellemezték.
    Elemzők szerint Mike Pence alelnöknek jelentős szerepe volt Juan Guaidó politikai felemelkedésében. Amikor tavaly Guaidó Venezuela átmeneti elnökévé nyilvánította magát, az amerikai alelnök Washington maximális támogatását ígérve azonnal felhívta őt. Tavaly februárban Kolumbiában találkozott Guaidóval, márciusban Guaidó feleségét fogadta a washingtoni Fehér Házban, áprilisban pedig az ENSZ-hez intézett felszólítást, hogy ismerjék el Guaidót ideiglenes venezuelai vezetőként.
    Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja hétfőn egy washingtoni sajtókonferencián azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok a venezuelai demokratikus erők támogatása érdekében újabb intézkedéseket fontolgat a caracasi kormányzat ellen, köztük további szankciók bevezetését.