Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: Trump a 2020-as amerikai elnökválasztás legnagyobb esélyese

2020-01-02 13:50:00

Donald Trumpot tartja a 2020-as amerikai elnökválasztás legnagyobb esélyesének Magyarics Tamás Amerika-szakértő.

    Az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában Magyarics Tamás azt mondta, az elnökválasztás kimenetele nagyban függ attól, hogy mi lesz a választási időszak fő kérdése. Gazdasági kérdésekben Trumpot szerinte nehéz megszorítani, és egyébként is nehéz leváltani egy elnököt akkor, ha a gazdaság jó állapotban van.
    Azonban ha az identitáskérdések és a baloldal által favorizált témák - környezetvédelem, klímaváltozás - kerülnek középpontba, akkor a Demokratáknak is jó esélyei lehetnek - mondta.
    A demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül Michael Bloomberg sikerét a szakértő meglepőnek tartaná, mert a Demokrata Párt általában a hátrányosabb helyzetű emberek bajnokaként lép fel. Így furcsa lenne, ha egy milliárdost választanának a párt elnökjelöltjének - mondta.
    Magyarics Tamás három kihívót lát esélyesnek a demokraták közül: Joseph Biden volt alelnököt, valamint Bernie Sanderst és Elizabeth Warrent.
    A szakértő beszélt az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúját lezáró megállapodásról is, ami szerinte enyhülést hozhat, de nem terjed ki a gazdaság teljes spektrumára. Ebben a kínaiak megígérték, hogy a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben vásárolnak az amerikaiaktól főleg mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket, az amerikaiak pedig 110 milliárd dollár értékű kínai árura csökkentik 2,5 százalékra a behozatali vámot, illetve jegelik a behozatali vámokat az okostelefonokra, játékokra és a ruházati termékekre.