Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2019-12-15 18:41:24

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Hatalmas kiterjedésű, többközéppontú ciklon örvénylik a Brit-szigetek térségében, amelynek frontálzónái irányítják kontinensünk északi, északkeleti felének, kétharmadának időjárását felhős, csapadékos időt okozva: Skandinávia északi tájain, illetve Északkelet-Európában döntően a hó, másutt inkább az eső esik. A Földközi-tenger középső és nyugati medencében nagy területen napos az idő köszönhetően annak, hogy egy anticiklon nyúlik be nyugat, délnyugat felől. Ennek a magasnyomásnak, valamint a fentebb említett többközéppontú ciklonnak a közös áramlási rendszerében erőteljes délnyugati áramlás alakult ki, amellyel igen enyhe, szubtrópusi eredetű léghullámok indultak el a magasban a szárazföld belseje felé. A fagyos, téli idő ennek következtében kiszorulóban van kontinensünkről, fagypont alatti csúcsérték már csak Lappföldön, illetve Oroszország nyugati részén fordul elő. Ezzel szemben a déli országokban jobbára 12 és 20 fok közé melegszik fel a levegő délutánra, sőt, Szardínia szigetén 24 fokot is mértek. A következő 36 órában a Kárpát-medence fölé is igen enyhe levegő áramlik a magasban, így a tartósan borult tájak kivételével jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, az ország nagyobb részén az ilyenkor szokásoshoz képest több, mint 10 fokkal enyhébb időre számíthatunk.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Az éjszaka folyamán főleg az ország északi felén kiterjedtebb köd, illetve rétegfelhőzet képződik, amely hétfőn napközben az ország északi, északkeleti harmadán, illetve helyenként a Fertő-tó környékén makacsul tarthatja magát, másutt feloszlását fátyolfelhős, napos idő követi. Legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő jelentéktelen szitálás. A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúl északi felén erős, hétfőn a Kisalföldön viharos széllökésekre is számítani lehet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 8 és 16 fok között várható, de a tartósan borult tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.