Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Phralipe felmondta együttműködését a Firosszal

2019-12-14 09:23:00

Felmondta együttműködését a Fiatal Romák Országos Szövetségével (Firosz) a Phralipe Független Cigány Szervezet (Phralipe) - tájékoztatta Lakatos Oszkár, a Phralipe központi szervezetének képviselője pénteken az MTI-t.

    Lakatos Oszkár közölte, hogy döntésüket a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetével egyetértésben hozták meg.
    Lakatos Oszkár - aki egyúttal az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alelnöke - azt írta: semmilyen módon nem kívánnak együttműködni Agócs Jánossal. Közleménye szerint az ORÖ "kaotikus alakuló ülésén +megválasztott+ új elnök és a Firosz által képviselt vezetési módszerekben és káderpolitikában radikális fordulat állt be. Az elnökség működésében nem érvényesülnek a demokratikus alapelvek". Néhány nappal az alakuló ülést követően kiderült, hogy a Firosz részéről okafogyottá vált a koalíció eredeti elképzelések szerinti fenntartása és a jövőben nem kívánnak velük érdemi együttműködést folytatni - tette hozzá.
    Lakatos Oszkár szerint a Firosznak csak a szavazatukra volt szüksége.
    Azt is írta, hogy az ORÖ alakuló ülése vonatkozásában törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Fővárosi Kormányhivatalnál. Lakatos Oszkár szerint az alakuló ülés érvénytelen volt.
    Kezdeményezik új alakuló ülés összehívását és a jogszerű választás megismétlését - közölte az ORÖ alelnöke, kiemelve: szervezeteik csak olyan elnökjelöltet támogatnak, aki "megfelelő tapasztalattal rendelkezik és elkötelezett a cigányság ügye iránt".
    Agócs Jánost, a Fiatal Romák Országos Szövetségének (Firosz) képviselőjét december 3-án választotta meg az Országos Roma Önkormányzat elnökévé a szervezet képviselő-testülete.
    A 47 tagú testület alakuló ülésén 46 képviselő jelent meg. Az új elnököt 31 igen szavazattal választották meg. Agócs Jánost a Firosz mellett a Phralipe és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete is elnöknek jelölte.
    Az októberi roma országos nemzetiségi választás eredménye alapján az ORÖ-ben a Lungo Drom 20, a Firosz 18, az RPM 5, a Phralipe 4 mandátumot szerzett.